2017-07-20
早兩日去開黃泥沖市政大廈開會, 開完會都已經六點半, 個肚開始打鼓。由於真係比較少去跑馬地, 所以都唔知附近有啲咩好嘢食, 隨意見到巷仔有一間上海菜館, 咁就入咗去食啦。呢間舖頭上海弄堂鋪面不大, 但勝在在巷仔裏面, 較寧靜, 令我可以喺一日會議之後靜靜地食一個晚飯。 由於真係好肚餓, 我叫了一個一人套餐, 有四隻菜肉雲吞, 回鍋肉加菜飯, 另外也叫了一個醉雞小食。聽講呢度嘅菜肉雲吞係招牌菜, 我食落覺得肉質都幾新鮮, 隻雲吞好足料, 但啲湯既味道有點淡, 好似豉油溝水。雖然如此, 總好過飲埋啲味精湯!食完個招牌菜雲吞, 就輪到食過醉雞啦! 醉雞嘅花雕酒味幾重, 肉質還可以, 但如果去埋骨就Very Good啦!到主菜回鍋肉加菜飯, 回鍋肉炒得幾香, 幾入味, 肉片薄薄的, 加上椰菜, 不會太溜! 但係個菜飯嘅味道可以再好啲, 菜香唔夠, 凍有點偏硬!總括而言, 啲上海菜都幾好食, 睇得出師傅冇乜落味精, 餸菜也不是太鹹, 是一個健康之選!
菜肉雲吞
醉雞小食