2018-01-12 4197 views
在跑馬地區要找一間有海鮮又有鑊氣小炒的飯店, 提議去 竹園海鮮飯店.  此間老店食物及價錢都實際, 不乏街坊捧場客.  無論星期一至日,  都座無虛席, 所以先要訂位.  茶連芥醬每位@$16-, 提供兩客免費小食, 花生炸魚仔, 卜卜脆,白蘿蔔, 很香稔, 也不錯.我們點了 扇貝 @$50.  新鮮肉嫩,  蒜香味濃, 蒸得時間剛剛好. 蒜炒蟶子皇@$80,  只賣淨三隻.蟶子皇肉厚, 味鮮彈牙, 真討好 !!瑤柱扒豆苗 $148-豆苗炒得滑而香口, 瑤柱連醬汁調味好,  也不太油.紅燒螺頭, $208-.炆得稔而軟, 有鑊氣, 味道適中.  配料洋蔥及蔥頭, 爆得勁香口.椒絲蔥菜炒牛肉 $118-出品熱辣, 薑葱香口, 牛肉絲則屬中規中矩, 沒驚喜.生炒乳鴿崧 $168-乳鴿崧份量多, 連同小薄脆, 感覺炒得更香口, 生菜選揀得好, 新鮮爽嫩. 配醬味道適中.  yummy!  蝦籽柚皮 $98-柚皮很稔夠入味, 不過份量略少, 蝦籽也不多, 水準只屬平均.白飯 @$12-對食物滿意, 服務合格, 價錢合理, 座位較迫,  但都值得再來.

白蘿蔔, 很香稔, 也不錯.

蒜炒蟶子皇@$80,  只賣淨三隻.
蟶子皇肉厚, 味鮮彈牙, 真討好 !!
瑤柱扒豆苗 $148-
豆苗炒得滑而香口, 瑤柱連醬汁調味好,  也不太油.
紅燒螺頭, $208-.
椒絲蔥菜炒牛肉 $118-
出品熱辣, 薑葱香口, 牛肉絲則屬中規中矩, 沒驚喜.
生炒乳鴿崧 $168-
蝦籽柚皮 $98-
白飯 @$12-
對食物滿意,
服務合格,
價錢合理,
座位較迫,  但都值得再來.