2018-02-12
早幾個月前同太座係日本番黎,佢一直對日本既和牛念念不忘所以搵左好耐之後,我擇左和牛88同佢慶祝情人節,諗住比個小surprise 比佢。今次就試左佢地既情人節套餐-- "龍"情蜜意8道全餐。先講感受,和牛88絕對無改錯名,佢地既和牛真係有質素,係香港絕對數一數二。今日食既菜入面,只要係同和牛有關我都覺得好好味。其他既對比下就正正常常啦~ Entree 佢對出左燒牛肉沙律同帶子甜蝦。先講沙律,啲蔬菜好新鮮,佩上和牛,係一個相當出色既entree. 至於帶子甜蝦,,兩樣都好新鮮。再黎係濃味蟹膏甲羅燒,我個人就比較重口味,所以好中意。太太話有啲太濃味,好采有cream,令佢都好易口。食完濃味蟹膏,出左雪葩比我。唔好睇小呢個奇貌不揚既小雪葩,佢係成餐飯既轉捩點!!!!!! 不得了。非常fresh,為之後既和牛好好鋪路。本身我仲驚啲蟹膏味太濃,好彩有雪葩吊一吊味。我敢講句,豪無破綻。再黎係我今晚最中意既菜式---薄切和牛壽司,薄薄一片,即叫即燒,燒走左少少肥膏之後令塊和牛更香,將葱及蒜一同卷住飯團及和牛吃, 味道相當好, 入口即溶。不得了! 之後終於到主菜啦,和牛係絕對既五星,咬落去啲肉汁湧哂出
之後終於到主菜啦,和牛係絕對既五星,咬落去啲肉汁湧哂出黎。絕對唔係平時啲Angus/ Prime 可以比媲美。但龍蝦就相對起上黎就少少被比下去。下次可能剩係出牛扒就ok lu~
最後既Dessert presentation 係唔錯既,但如果佩雪糕就更好。(太太仲特登同經理提意左... 哈,希望可以有雪糕啦!)