2010-11-21
跟兩位好友食飯, 唸到想食大閘蟹, 朋友話不如黎東海食. 佢話八點半後入座只係二百幾全包!! 反正我又未食過, 那就拍板黎這兒食飯.可能好多人都揀這個特價時段, 同埋是二輪時間, 就算訂左枱, 都等左二十分鐘先有得入座. 而且真是人太多, 我地坐的只是加位, 在魚缸旁的走廊位加左數張摺枱, 其實都真係坐得幾迫下.好啦, 上菜啦, 第一樣上的就是蟹粉多士. 我相信是整定, 多士唔熱, 已經變硬了. 蟹粉只是微溫, 差一點就開始鯹了, 唔太掂當.之後第一隻大閘蟹及蟹粉小籠包同一時間到, 當然食左兩粒小籠包先啦. 今次是熱辣辣嫁啦, 蟹粉好香,入面很多汁, 而粉不算大厚, 同埋不會一爽即穿, 好味.大閘蟹一號及二號上場啦, 朋友話為何兩隻都是公黎, 我個人就鐘意公多d, 所以我無咩所謂. 哈哈!!!不算係很大很大隻, 但都好多膏, 很咁香, 食到唔停口. 大家在密密拆蟹, 掛住食, 無咩傾計.食兩隻蟹的中間位還有一盎湯, 是佛跳牆, 入面好足料, 有花膠, 冬菇, 瑤柱, 螺頭......入口已覺有豐富的膠質, 不會太鹹, 食完係咪會有好多骨膠原呢??? 飲完湯其實已經好飽,
入面很多汁, 而粉不算大厚, 同埋不會一爽即穿, 好味.
食兩隻蟹的中間位還有一盎湯, 是佛跳牆, 入面好足料, 有花膠, 冬菇, 瑤柱, 螺頭......入口已覺有豐富的膠質, 不會太鹹, 食完係咪會有好多骨膠原呢??? 飲完湯其實已經好飽, 但還有烏冬, 時菜. 雖然這兩樣只是配角, 但也不差啦. 烏冬有咬口, 配上少少酸辣湯底, 不錯.
最後還有兩粒迷你的薑茶湯圓, 這就完成今日很滿足的飯局. 明年再續了, 大閘蟹不能食得太多.