2021-10-05
#週年紀念❤️ 海港城有間高級松露法國餐廳,對住海景view一流👍 食物質素非常高,每一道菜都會加有松露,今次跟住我哋介紹食,絕對唔會令大家失望😆一開頭上枱個陣,小編誤以為餐廳好吝嗇,每碟得幾小塊嘅松露片(如圖),結果真係怪錯哂佢🤣 因為原來一小塊松露已經有好香好濃嘅松露味😍 果然係應該重質不重量㗎🤪 (我實在太膚淺啦🤣) 🥇1️⃣ 牛肝菌松露湯 $118-- 被譽為“最好飲嘅牛肝菌松露湯”整碗湯完全係牛肝菌同松露精華😆 松露味濃到顛覆咗我呢世人飲過嘅松露湯! 份量雖然唔多,而且價錢偏貴,但因為用嘅都係靚材料,而且好足料, 所以今次我有必要再次強調多次,今餐係重質不重量呀🥰🥈2️⃣ 白酒忌廉汁闊條麵 $228個人覺得松露配意粉更能充份突出到松露嘅香味😍 因為肉味太濃係會蓋過黑松露嘅香味,而呢款意粉用上parmesan cheese,入口好creamy,食到最後都唔會乾,只係份量太細完全唔夠喉🙈3️⃣ 烤豬扒 • 松露 $328豬扒外表燒得帶有少少香焦口感,內裏肉質實而爽口,將每一件切得細細件再搭一塊松露片,相信我, 係超好食!松露片喺呢道菜上,大大昇華咗主角豬扒嘅味道,唔怕會喧賓奪主👍 兩者喺我
🥇1️⃣ 牛肝菌松露湯 $118
-- 被譽為“最好飲嘅牛肝菌松露湯”
🥈2️⃣ 白酒忌廉汁闊條麵 $228
3️⃣ 烤豬扒 • 松露 $328
豬扒外表燒得帶有少少香焦口感,內裏肉質實而爽口,將每一件切得細細件再搭一塊松露片,相信我, 係超好食!松露片喺呢道菜上,大大昇華咗主角豬扒嘅味道,唔怕會喧賓奪主👍 兩者喺我口中嘅感覺係缺一不可🙈 但個人覺得如果黑毛豬嘅肉質再鬆軟啲同做到入口即溶嘅口感會再加分🤤
4️⃣ 法式油封鴨腿 $328
表面鴨皮香脆,肉質軟熟一絲絲咁但唔鞋口 份量幾大份,底部仲加咗薯蓉,唔怕唔夠飽。 不過鴨肉本身已經好香好濃味, 所以有少少會蓋過咗松露嘅味道🤔
6️⃣ 黑松露芝士波 $108
入面係cream cheese,底下係曲奇碎,呢一道甜品黑松露味就唔算太濃,可能俾cream cheese搶咗🤔 但$108得兩大粒就感覺唔太抵,有機會會想試下其他甜品
當年我喺法國都有特登去另一間遊客必去嘅松露餐廳朝聖,當時食完嘅感覺係覺得冇乜太大驚喜, 但今次食完海港城呢間松藝館之後,非常有驚喜,冇諗過咁好食,好amazing!所以大家如果要慶祝特別日子嘅話,真心推薦大家一試!