6 day(s) ago
臨近年尾經常出席不同聚會,有時都需要食下素清清腸胃🥺前排同老公dinner date就去左中環印度餐廳Chutney,除了傳統印菜仲提供impossible 菜式 ,估唔到素食都可以咁精緻豐富🌿🔸Kamal Kofta Curry一直以為impossible meat只係用黎整下漢堡、雞件等快餐,原來加上創意就可以造出複雜精緻既菜式🤩成餐飯最驚艷既就係呢一道咖喱主菜,望落以為係普通肉丸,原來係一件件用impossible meat做成既小”肉”餅,裏面混合薑同印度茅屋芝士,再以肉桂及豆蔻等香料調味🤩 impossible meat 咬落口,無論口感定肉汁感覺都同真肉非常相似,配以濃郁香滑咖喱作基底,配印度飯或naan一樣咁惹味!🔸Chutney’s Signature Dal店家招牌扁豆蓉質感濃稠,香料調味剛剛好,但唔會蓋過扁豆風味,用蒜蓉naan點黎食就最正喇🤤🔸Aloo Tikki Chaat一件件炸薯餅配上鷹嘴豆、薄荷乳酪醬及羅望子醬,非常開胃🔸Tandoori Cauliflower整件椰菜花烤香後上枱,打卡一流😍用白脫牛奶及忌廉醬簡單調味,最能突顯椰菜花本身清香,必食✨🔸Ma
🔸Kamal Kofta Curry
🔸Chutney’s Signature Dal
🔸Aloo Tikki Chaat
一件件炸薯餅配上鷹嘴豆、薄荷乳酪醬及羅望子醬,非常開胃
🔸Tandoori Cauliflower
🔸Mango Kulfi
店員介紹呢一款係印度傳統甜品,街頭會見到一支支雪條咁賣;呢度既精緻版本同樣有濃郁芒果味及奶香,甜度剛剛好