2017-07-07 198 views
收工路經新紀元廣場,饑腸轆轆的我見到呢度新開拉麵鋪,拉麵迷既我梗系即刻拉住友人沖入去試下.一坐低,來兩個開胃小菜先。番茄沙律&洋風汁帶子。新鮮番茄切片,口感爽脆,配上酸酸甜甜的日式醬汁,十分開胃。肥美凍帶子,爽脆的帶子裙邊,十分有咬口。個醬汁同番茄沙律一樣,不過多小許芥辣,突出海鮮甜味。 到主菜,有廣島蠔肉烏冬&黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵。首先從淡口味食起。第一口要試下湯底,蠔的鮮甜配上了少許的黑豚肉碎,撒上小許蔥花和昆布,烏冬軟硬適中,有彈性,同湯底十分夾,清甜而不膩。 黑豚拉麵就完全唔一樣,濃郁肉香,豚肉入口嫩而不膩,夾埋脆口黑木耳絲及脆卜卜的炸黑蒜,非常香口。湯底有花生醬味,配菜有溫泉蛋,撒上黑蒜油。拉麵吸曬湯底,非常惹味。來到小食。9吋芝士大蝦,蝦肉結實,但稍乾身。為了唔浪費蝦殼上的芝士,我咬埋蝦殼,蝦頭有少許蝦膏,配上芝士真的好香。 另外有三文腩串,皮脆而肉嫩,帶魚油香。而大蔥雞肉,雞腎,則還可以,不過不失。最後有燒廣島蠔(必試!)薄薄黑豚肉,卷住肥蠔,烤到脆一脆,油香滲入蠔身,咬落去,熱辣辣蠔汁飆出來,好好食。服務生話個菜式是老闆親身研製。有心思!抵贊! 食飽飽~飲下野先。店家

食飽飽~飲下野先。店家自製紅棗雪梨茶同姜蜜。梨肉燉到很嫩,姜也很多,夠辣。對女仔來講,十分滋潤。但真太甜。

最後,要比個like服務生,態度好,效率佳。一個人忙到轉來轉去,還要應付我地倒瀉嘢的殘局。