2017-10-08
因為朋友生咗baby,所以我哋一行4個sisss就入咗大埔探探小baby,行經大埔廣場,難得齊人想揾個舒適又可以坐得耐嘅地方原來唔容易!見到喺間餃子店隔離有間食蒸氣石鍋,大家都係好「鮮」之日,於是就決定試試呢間連鎖蒸氣石鍋餐廳!|乳鴨|唔好問點解,係有啲格格不入但因為朋友心血來潮想食,就試試個乳鴨,一人一隻份量剛好,味道都唔錯好入味,皮脆肉嫩,色澤較深不過如果好以唔好咁乾身就更好!|龍蝦|開邊龍蝦都幾新鮮,開邊加上蒜蓉但調味,清蒸已經好perfect!龍蝦尚算幾大隻, 肉厚彈牙,中上之作!|蒸扇|蒸扇一樣大粒,望落同食落一樣都咁新鮮,帶子鮮甜爽口!配埋托底個粉絲食唔駛再沾任何調味都夠yummy!|龍躉肉|除咗飲宴都好少接觸龍躉肉,今次仲要係清蒸,都有點受寵苦驚!肉質係好易滑但如果鍾意有口感嘅朋友就未必會欣賞,因為肉質入口真係好滑,不容咀嚼已經散開於口膣內,且魚味唔算好突出。
|乳鴨|
|龍蝦|