2019-09-27
將軍澳中心最近翻新完,發現多咗好多新餐廳,就去咗呢間望落幾吸引既泰式餐廳食晚飯~招牌無骨海南雞飯~海南雞最正就係唔使lur骨,可以食到啖啖肉,估唔到佢哋呢度嘅海南雞分量幾多,食到泰式香料味道,雞肉質感結實,但食落唔乾身,尚算juicy~成個套餐跟左湯同埋有碗油飯,蘿蔔湯足料,蘿蔔香味滲透出來~油飯幾驚喜,沒有滿口油膩感,少少油香配上少量泰式香料令整碗白飯味道昇華🤤馬來海鮮炒粉絲~粉絲炒得夠鑊氣,海鮮分量尚算多,有蝦有青口魚片魷魚等等,馬來醬汁滲透了粉絲入面,尚算入味,我個人鍾意重口味少少,叫侍應哥哥拎咗啲辣椒醬俾我~粉絲份量都幾多,適合兩至三個人share🤔順帶一提,有位好後生既男侍應好好人,佢話辣椒醬有款比較水啲,有款就比較稠啲,佢攞晒兩款黎俾我試,而且態度勁nice,夠醒目,好欣賞佢🤩泰式蠔仔蛋~上菜嗰陣因為鐵板嘅關係,仲聽到吱吱聲,嗰陣已經流晒口水🤤蠔仔大大粒,熱辣辣一啖咬落去蠔汁已經流晒出嚟,新鮮嘅味道配合炒雞蛋一流🤤仲有份泰式醬汁,淡淡的酸味令整個味道層次更有驚喜🤩手作班蘭椰絲卷~第一次見呢個配搭,椰絲唔會整到好乾身,食落濕濕潤潤配埋斑斕味道嘅班cake皮食落感覺幾有趣,不過
馬來海鮮炒粉絲~
泰式蠔仔蛋~
手作班蘭椰絲卷~
第一次見呢個配搭,椰絲唔會整到好乾身,食落濕濕潤潤配埋斑斕味道嘅班cake皮食落感覺幾有趣,不過個人認為加啲脆脆味道層次會更好😍
杏仁黑糖仙草鮮奶~
係新穎嘅配搭,估唔到又幾夾,杏仁嘅香味配合黑糖鮮奶令味道層次更豐富,仙草取代珍珠少左珍珠嗰份飽濟感,反而令整個感覺更加清新☺️
西柚凍頂烏龍~
酸酸甜甜嘅感覺開胃,西柚清新嘅感覺幫助refresh一下🤩