2015-10-12
星期五約了住在翠屏的朋友見面,我地路過睇到有一個大廣告牌,寫住“滋味雞”,心想佢一定是食雞煲的,於是去了睇下有什麼好食。我地行到門口先知,原來佢係食pizza ,炸雞,意粉。真的比個中文名稱欺騙左,但英文名稱是pizza supper.我地決定買外賣去他家慢慢食,因為他的家在附近。我地order左個套餐,一個大海鮮雜錦pizza,百里香燒豬排骨一大排,2件炸雞,及一份2片蒜蓉包。炸雞~~去到朋友家洗過手後,已急不可待的食炸雞,我取了個脾食,一口就咬落去,外皮炸到香脆可口,裡面仲有肉汁,肉質嫩,唔怪得叫滋味雞啦!蒜蓉包~~切到薄薄的一片片麵包,搽左好多牛油,蒜蓉,香草碎,之後去焗到香脆,咬落個包到香口,但唔乾身。不同餐廳的蒜蓉包有不同的做法,有d是外脆內軟,有d香脆可口,而我就鍾意食多d蒜蓉味,不論什麼做法。海鮮雜錦pizza ~~配料新鮮,有千島汁,蝦,魷魚仔,蜆肉,蟹柳,洋蔥,菠蘿,芝士非常豐富。我鍾意食厚身的餅底,pizza 好唔好食,是廚師搓個餅底有幾多功力。如果廚師經驗多,餅就會好鬆軟。燒排骨~~好大份燒排骨呀!只加十幾蚊就有排骨,好底食。排骨肉嫩,食落仲有少少辣味,雖然外賣食
我地決定買外賣去他家慢慢食,因為他的家在附近。
燒排骨~~好大份燒排骨呀!只加十幾蚊就有排骨,好底食。排骨肉嫩,食落仲有少少辣味,雖然外賣食物,佢整到熱食又得,凍左少少都唔影響味道。
佢個套餐非常底食約200蚊有以上的四款食。