2019-08-25 943 views
一個人晚上7點幾行過石硤尾偉智街,看見幽靜的街邊開了一間小店,見店主(或侍應)熱情的向途人解釋所賣食品,平日幫襯的麵店關了門,便試試。我以為它只提供外賣,原來旁邊有2張小枱,樓上有間冷氣房,因不想行上行落,便挑了旁邊的小枱。食物以日式為主,有飯有麵有小食。我叫了一客芝士蟹籽蛋包炒麵($58-),加$10蚊可有一罐汽水及小食,小食選了章魚燒,有4粒,抵食。章魚燒味道不過不失,內裹有章魚粒,加上㚈圍粉團,有不同口感。章魚燒加有濃厚燒汁及沙律醬汁,及柴魚片,有日本風味。我只嫌章魚燒較粉,欠了一點嚼勁。呢個蛋包麵一點也不細件,起碼6吋。麵是用油麵,加椰菜丶豬肉絲丶火煺絲丶紅蘿蔔𢇃一起炒,香口而不油膩,正!👍🏻👍🏻👍🏻 外面加咗芝士丶蛋及蟹籽,配合麵一齊食,唔同口感,又有另一種味道。由於餡料及蟹籽豐富,很好味。😋😋😋 對於小店,難免有點鋤強扶弱的心,希望她地繼續努力。若她們能少用一點即棄餐具,就更加好了。

2019-08-22
$68 (Dinner)
  • 芝士蟹籽蛋包麵