2018-05-01
蝦棧最近天氣轉涼,最岩就係打個煲,但雞煲都食到無咩新意,今次就試食蝦煲呢間最近都幾有人氣,所以打定電話book定枱穩陣啲一入去,就見到大大個魚箱,蝦勁新鮮,彈下彈下,都幾cute,而且蝦殼同蝦身好透,勁透明,就咁睇已經知啲蝦夠新鮮,同係靚貨色蝦煲有好多口味,最後揀左奶油蝦落左單,店員就會即刻去魚櫃撈蝦,蝦煲好快就上枱可以見到每隻蝦都好飽滿,圍成一個圓環,賣相唔錯而另一驚喜位係,隻隻蝦都有蝦膏! 超surprise 仲有2隻有蝦籽,都係第一次食,口感類似魚籽,都幾有鮮味講返個醬汁,甜甜地同蝦味都幾夾,特別在襯埋洋蔥,甜味更獨特,去到最後食哂啲蝦,我地仲清埋啲洋蔥今日主打係海鮮,所以仲有款生燒海花螺我估計係先清蒸再燒香,所以花螺前部份燒香左,但內部仲好飽滿、彈牙,食得出又係好新鮮差啲講漏左,每張枱都放有濕紙巾同細細個垃桶放殼香蔥滷水炸大腸,呢款係是日推介,寫左係board到本身以為係街頭炸大腸,最後發現更似潮式野炸大腸輕輕一炸,外皮微脆,所以腸仲係好彈同保持水份,主點係洗得好乾淨,無哂脂肪,食落零負擔最後介紹返碟菜,羽衣甘藍係新興既蔬菜,好似係長洲賣涼茶既鋪頭見過,都係第一次食賣相加上栒子
呢間最近都幾有人氣,所以打定電話book定枱穩陣啲
蝦煲有好多口味,最後揀左奶油蝦
落左單,店員就會即刻去魚櫃撈蝦,蝦煲好快就上枱
可以見到每隻蝦都好飽滿,圍成一個圓環,賣相唔錯
而另一驚喜位係,隻隻蝦都有蝦膏! 超surprise
仲有2隻有蝦籽,都係第一次食,口感類似魚籽,都幾有鮮味
今日主打係海鮮,所以仲有款生燒海花螺
差啲講漏左,每張枱都放有濕紙巾同細細個垃桶放殼
香蔥滷水炸大腸,呢款係是日推介,寫左係board到
本身以為係街頭炸大腸,最後發現更似潮式野
炸大腸輕輕一炸,
最後介紹返碟菜,羽衣甘藍
係新興既蔬菜,好似係長洲賣涼茶既鋪頭見過,都係第一次食
賣相加上栒子,色彩好鮮明,點紅點綠
質應好爽同脆身,菜汁甜甜的,第一印象唔錯
簡單講埋飲品,
薄荷檸檬梳打,2隻味道都特出,好fresh,配濃味食物起到解膩作用
鮮榨木瓜牛奶,都係是日推介之一,味道係超級天然,同盒裝真係2個層次,亦因為係鮮榨,所以會有少許泡同底部有少少榨,十分推薦