2017-07-14
近日有唔少人朝聖,為嘅係車輪餅。以往廣為人知係美孚一間賣車輪餅,但住係港島區的飯友又點會只為左車輪餅去到咁遠。但而家連西灣河地鐵站一出就到嘅太安樓都有一間食肆賣。我經開個附近當然要試一試。睇落門面冇咩特別,係一間食肆內加多條副線做小食。食肆雖然未開,但外面已經見人龍買車輪餅,屬於小店嘅兩位女士不停叫賣,只見廚房一單接一單,冇停過。我叫左一個朱古力車輪餅,同一包蛋糕仔。😂【請不要介意我咬左啖】朱古力車輪餅貴過其他少少,12蚊一個,但真係唔怪之得咁多人食,好好味。味道好甜,係拖肥朱古力熱融左的味道,但熱食車輪餅先食到咁好的質感。縱使天氣咁熱,但有美食又有咩所謂呢讚完車輪餅 ,我不得不講下蛋糕仔。蛋糕仔我一點都唔推薦。(可惜冇影近照)外貌似大少少又好脹的雞蛋仔。味道係超級超級麵粉味,好似唔好味的雞蛋仔。蛋糕仔好軟,唔係脆版雞蛋仔。但食完幾粒之後就好飽😑個人黎講,唔太鍾意食物有好大陣麵粉,發粉的味道,所以都唔推薦俾飯友們。食物味道外,有一點要特別注意-時間。下單之後,我等左15分鐘左右先拎到手上呢兩樣食物。有足夠時間係太安樓食埋同場的手卷,再返黎等。如果好餓好餓個種,就去食完小小野填一填肚再買
我叫左一個朱古力車輪餅,同一包蛋糕仔。
😂【請不要介意我咬左啖】
縱使天氣咁熱,但有美食又有咩所謂呢
讚完車輪餅 ,我不得不講下蛋糕仔。蛋糕仔我一點都唔推薦。
如果好餓好餓個種,就去食完小小野填一填肚再買黎當小食、甜品會更佳。小食店如此的速度,恐怕未到小食店應有的水準。
因為通常去街邊小食店買野食,都係貪求快靚正。🤔
但剛營業冇耐,可以睇下之後會唔會有改善。