2024-05-27 1723 views
好多年前去旅行時食過粥底火鍋,之後係香港都比較少見喱類型既餐廳。當日係大角咀見到又想食清清地既火鍋就簡左食喱間一入去坐低已經見到台上有張紙教我地點食,首先要將七款海鮮順序放入,時間都有規定,跟住食完海鮮先會將其他食材同粥膽放入火鍋。不得不讚喱到既店員超友善,會親自再教我地一次。海鮮份量超足料,有鮑魚﹑蟶子﹑魚﹑蟹﹑蜆,隻隻都海鮮大大隻,跟住時間去煮真係好鮮甜彈牙,食完海鮮都已經飽左5成。接著再放南瓜﹑芋頭﹑粟米落鍋,食材本來既甜味已經令成個火鍋唔需要太多額外調味,跟住我地另外ORDER左肥牛﹑豬肉片﹑萵荀同響鈴等常見普通食材,或者係因為湯底夠鮮甜簡單,令其他配料既味道都好似更加突出,好吃~~食到最後再放餐廳準備好既粥膽,綿滑好香甜,完美總結左喱一餐!!價錢方面都係二百鬆D,食到咁多海鮮真係好抵!!!

不得不讚喱到既店員超友善,會親自再教我地一次。
1906 views
2023-11-09