2023-12-16 661 views
今日嘅大熱天俾我喺鰂魚涌搵到寶——一間正宗港式粥鋪🥣 買宵夜時經過呢家小店,見到佢哋嘅光明牌匾同熱鬧嘅氣氛,就忍唔住要入去嘗吓。店內老少咸宜,一食客人滿滿咁,餓到肚子咕嚕嚕叫,我迫唔及待點咗份皮蛋瘦肉粥。呀!粥滑到冇朋友!😋 粒粒皮蛋有咬口,瘦肉幼腍得黎保持咗肉香。同啲爽口青菜一齊食,清新得嚟開胃。老闆仲會送你碟醬料,我喺粥面頭嗌咗啲薑絲下去,嗯,熱辣辣嘅辛香食落真係正!一個人坐喺昏黃嘅燈光下,蕭嘅風涼住背脊,啖啖都食得出傳統港式嘅家鄉味。而啲粥種類多到你會眼花缭亂,老闆仲不時會推介啲新款口味,講起嚟可以繼續食落去都唔怕膩!食飽之後,店員還用紙巾幫我擦擦嘴角嘅粥水,賓至如歸嘅嗌,真係食得窩心又暖笠笠。沒錯,今晚,呢碗粥就係我心頭好。諗起哋齊齊哋唔同滋味,下次返嚟,定必要食遍晒每款!👍