2009-10-27 5 views
近排掀起一陣乳酪風, 專門店開完一間又一間。 身為甜魔當然又要捧下場啦! 初次到永豐街, 才發現短短的街道原來有不少餐廳, 包括囍宴、epoch等等。 店子分兩個區域, 入門口是點餐, 行上條短樓梯就是用餐的地方。 有木櫈也有梳化位, 還有多本外國雜誌供參閱。味道只有兩種: 原味和綠茶, 不可兩溝。要左原味regular 配mochi&granola$33: 已包一款料, 每配多款加$5。眼見五顏六色的配料已覺很吸引, 有軟糖、oreo、士多啤梨、藍莓、士多啤梨、紅豆、粟米片......心大心細不知揀哪款好。起初不清楚granola是什麼, 只知是穀物吧! 原來有大粒麥片、提子乾、果仁等, 烘得脆口, 就咁食可能會寡, 但混合埋乳酪又幾夾。mochi軟軟又帶點煙韌。乳酪有少少酸, 十分軟滑,像食雪糕一樣, 但就低卡無咁肥, 不太甜, 食到尾都無確喉感覺。這間絕對有無限個下次, 可以左配右配, o岩哂心多多的人呢!

原味乳酪配mochi&granola