2014-05-03
星期日的下午, Diz 撇低胖子森, 相約好朋友y小姐去位中環IFC 的agnes b le pain grille享受一個afternoon tea。 點解 黎afternoon tea?事原我地兩隻野完成了training scheme ,咁當然要慶祝一番啦!其實都約咗好耐, 到半年後才實行XD 今次輕輕鬆鬆黎到tea, 的確係一件樂事! Y 小姐無意中搵到呢度afternoon set ,價錢俾其他酒店相對便宜, tea set for two hkd 348. 所以二話不說即刻訂檯啦!準時3點正到達, 先穿過香噴噴的花店,之後就好快進入我哋afternoon tea 之旅。 好好彩, 安排了我們坐窗口位,環境開揚同夠光猛,食得都精神D! 好快就點了tea set 後 就揀選飲品。 我選擇了marco polo, 其實係杯 fruity black tea, 果然很fruity, 聞落非常香的果味, 飲落又幾清新喎!仲要無限refill。登登登登!主角出場! 最底層係鹹食, 中間係甜點,最高層係英式鬆餅。全部都係bite size,啱哂我哋兩個雞啄米同經常眼闊肚窄的女士XD!
準時3點正到達, 先穿過香噴噴的花店,之後就好快進入我哋afternoon tea 之旅。 好好彩, 安排了我們坐窗口位,環境開揚同夠光猛,食得都精神D! 好快就點了tea set 後 就揀選飲品。 我選擇了marco polo, 其實係杯 fruity black tea, 果然很fruity, 聞落非常香的果味, 飲落又幾清新喎!仲要無限refill。 登登登登!主角出場! 最底層係鹹食, 中間係甜點,最高層係英式鬆餅。全部都係bite size,啱哂我哋兩個雞啄米同經常眼闊肚窄的女士XD! 首先開動最底層的鹹食, 有沙律,漢堡包,多士。 呢個係燒吞拿魚沙律配牛油果醬,很清新,塊吞拿魚燒得剛好!^^ 另一個玻璃杯仔係幾驚喜的食物, 大蝦配咖哩汁沙律。 個汁Y 小姐話怪怪,但我又覺得幾開圃, 咖哩汁不杰身,食落唔油膩。 小型漢堡內有一塊HAM 同菜,這個不太好, 個MUSTARD 太多,搶哂D味><
另外鹹食仲有一塊小TOAST,外面包了CHEESE 內裹有D 半熟蛋絲, 幾好味, GOOD! 終於黎到 甜品,其實我對 AFTERNOON TEA 的甜品都冇咩期望,除了樣子吸引外,大多數是偏甜。今次都唔例外。 甜品包括 blueberry muffin, brownie, apple crumble,還有一個小蛋糕。 muffin 係super mini size, 質感不好,一咬便很鬆散。 brownie 是極甜的。 唯一較好是apple crumble, 因為有我愛的 cinnamon !整體是可接受的, 畢竟價錢相對便宜。 最高一層 是英式鬆餅scone, 配了 berry source and cream cheese. Hm ...這個不過不失啦, 因之前食過四季的afternoon tea , 那裡的scone 非常好味。 在有比較之下, agnes b 這個較為遜色點, 或許認為少了點牛油香味。 題外話: 侍應生服務一流, 還細心幫我地拍照呢 ^o^