2017-03-02
以前 銅鑼灣返工 去親登龍街 都係放工約咗成班朋友去飲酒, 而家冇喺銅鑼灣返工都有4,5年啦 估唔到登龍街依家發展得咁靚,成條街高級哂。 朋友介紹上咗去永光中心上面嗰間勝8 鐵板串料理, 時間仲早餐廳依家都冇乜人同朋友仔兩個可以舒舒服服咁 ,食下野傾下偈, 唔使咁逼添 首先點左我最愛嘅甲羅燒 係用鵪鶉蛋蟹膏同埋蟹肉撈埋一齊 喺個蟹蓋度 放喺個網上面燒的, 笑嗰陣時已經聞到陣陣蟹香味加埋個 鵪鶉 蛋嘅蛋香 未食已經流曬口水喇之前喺第二間日本料理第一次食嘅甲羅燒覺得好咸, 印象麻麻, 估唔到今次可以玩回番我對甲羅燒嘅美好回憶。 比較欣賞佢哋配用青瓜配搭一齊食成件事清新曬。 紫蘇梅醬燒喜魚, 日本喜魚再配搭埋 紫蘇 梅醬一齊燒, 其實我都係第一次食, 冇乜 魚骨 ,而且魚嘅肉質都幾幼嫩。 最後點咗個 白雞鍋, 奶白色嘅湯底非常吸引 白雞大概有半隻嘅份量啦, 先而幼嫩而且仲唔會好肥添 另外會再跟咗一份日本 豆腐 雜菜 拼盤, , 呢個湯底 其實用嚟食豆腐先係精髓 , 豆腐吸曬啲味道, 又畫又好食,食埋佢就飽曬啦。 最後就係紅豆雪糕 好cre
比較欣賞佢哋配用青瓜配搭一齊食成件事清新曬。
最後點咗個 白雞鍋, 奶白色嘅湯底非常吸引
白雞大概有半隻嘅份量啦, 先而幼嫩而且仲唔會好肥添
另外會再跟咗一份日本 豆腐 雜菜 拼盤,
最後就係紅豆雪糕 好creamy幼滑呀, 重點係唔會又甜又奶啱曬我口味。