2023-10-02
今日Duck哥🦆和同事上午去觀塘office做嘢,到午飯時間,同事推介海濱匯一間cafe店“Break”,話食物有創意又有質素🥰,聽完佢咁講,就決定一齊去試下😆。我地去到店舖大約係1️⃣點4️⃣5️⃣分,店員好好咁溫馨提示我地,如果2️⃣點後入座🕑,會有8️⃣5️⃣折優惠。識計數嘅Duck哥🦆,梗係行過圈先再入去啦😂。餐廳是開放式的,向商場那邊,為增加私隱度,用上植物盆栽🪴作為圍欄,另一邊則有著落地玻🪟。樓身高光線充足加上大量植物🪴裝飾,猶如置身後花園一樣,令人覺得非常休閒又放鬆,與店舖名稱非常貼切😁。餐牌📔選擇唔多,有午市套餐同埋輕食,至於下午茶要3️⃣點後才供應。A5和牛丼 $188(沒有85折優惠)本身係想叫餐牌上面嘅牛側腹丼🐂,可惜售罄🥲。店員話今日有A5和牛丼,價錢比牛側腹丼多$2️⃣0️⃣,可能成本問題,兩者同樣無8️⃣5️⃣折,同事話無所謂照叫(有錢人💸就是任性)。厚切A5和牛🐂表面煎至焦香,口質柔軟嫩滑,牛味濃郁,油脂味香濃🥰,壽司飯🍚質感軟熟中又有咬口,柚子味🍊爆珠味道香甜,酸酸微微既醒胃又可以中和油膩感,配和牛一齊食非常夾🥰。大蝦蒜油鮮車厘茄櫻花蝦意大利粉 $128大蝦🦐份量多,煎至香口,質感彈牙蝦味香濃
A5和牛丼 $188(沒有85折優惠)
大蝦蒜油鮮車厘茄櫻花蝦意大利粉 $128
大蝦🦐份量多,煎至香口,質感彈牙蝦味香濃,天使意粉🍝煮得軟硬適中,加上蒜粒🧄、香芹、蔥花及車厘茄🍒一齊炒,蒜味香濃辣味🌶突出,非常惹味又好食😍。
2️⃣個套餐都有蝦花味噌湯🍲和甜品,味噌湯味道濃郁,加入櫻花蝦🦐,整體更加惹味;甜品係黑糖大福,入面係吉士醬,唔太甜,煙煙韌韌好好食😋。
Bubble Mikan $52
秋季特飲新登場(每季餐廳會轉換特飲),主要用梳打混合不知火柑🍊、橙花、紫蘇、薄荷及寒天;橙肉清甜🍊,又帶有陣陣紫蘇及薄荷🌱的獨特香味,冰冰涼涼🧊非常好飲😋。
後記:除咗平日2點後85折優惠,聽店員講,原來中有 break Friday!意思係逢星期五全日black & white coffee買一送一(12pm-2pm除外),另外,下午茶時段堂食,飲品免費添飲,每杯堂飲送是日蛋糕一件,真係幾正。