2018-11-05 528 views
偷工減料,又惡得無道理!夜晚路經,諗住買外賣氹屋企人開心,埋去當口同老闆娘講:「有冇糖不甩啊?」冇人應。轉問老闆:「有冇糖不甩?」過咗半分鐘都係冇人回應我,心諗唔通佢哋係聽唔到野嘅?最終就比老闆鬧:「你堂食定外賣架?排隊啦!!!」環顧四周,沒有隊。前面一筆外賣交易已經完成。就算我唔識佢哋嘅規矩,都唔使咁樣姐。買咗一碗椰汁西米露,和一份糖不甩返屋企。盛惠$27。打開蓋,椰汁西米露沒有椰汁味,用匙羹把西米不上來,西米大半都是散開來的。可能是浸了一日,已經化粉。吃一口,冇椰汁味之餘,仲一陣膠味,只可說是買白色的甜水一碗。老公食一啖,佢話呢種叫做鹼水味。講下個糖不甩,溫度好,口感彈牙,大小等方面,都是可以的!糖粉內有椰絲和白糖,還有少量芝麻。老公又看,問:「為何這糖不甩沒有花生碎?」我才恍然大悟原來....怪不得就是甜而不香!西米露倒了之後,仲發現一隻小昆蟲。如果唔係想到出嚟睇吓啲西米嘅狀態,都唔會發現昆蟲,好彩冇食到!希望老板珍惜這香港僅餘的小檔!
偷工減料,又惡得無道理!

希望老板珍惜這香港僅餘的小檔!
2018-11-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$27 (Last Night Supper)