2016-05-05 1807 views
「好肚餓呀,今日一餐飯都未食過。」「求其食D野啦,就前面掛住燈籠果間。」「食乜架?」「唔知呀,食乜都食啦。」就係咁,訓左一日覺起身番學上完堂,諗到未食過野,就同好朋友兼同學行入一間食咩都唔知既店。甫一開門,聽到門口兩檯客人都講日文,裝潢又跟日本街角的拉面店不遑多讓,我們還以為自己在日本。剛好只剩下吧檯兩個位,但檯底沒有掛勾掛袋,要捧著沉甸甸的書包吃面。吧檯可以看到即席下廚。湯底豬骨味濃,叉燒煎得香口不油膩。溏心蛋蛋味超班,一口咬下滿口蛋黃汁,甜美可口。港式拌面,雖然未知那部份是港式,但加上麻醬味道很香,粒粒肉碎和大蔥把整碗面的味道壟斷著,香口非常。吧檯上有這碗芽菜,吃落香辣非常,用來伴飯特別開胃。簡單的一餐,走的時候才記得望望招牌,健康食品拉面,跟我想像的店名感覺有點分別。
「好肚餓呀,今日一餐飯都未食過。」
「求其食D野啦,就前面掛住燈籠果間。」
「食乜架?」
「唔知呀,食乜都食啦。」
吧檯可以看到即席下廚。
溏心蛋叉燒拉面
香港混面
吧檯上有這碗芽菜,吃落香辣非常,用來伴飯特別開胃。
2016-05-04
$85 (Last Night Supper)
溏心蛋叉燒拉面
香港混面