2008-11-14
講左好耐一定要試下佢d麵, 因為夜晚係做私房菜, 無可能再食到個麵落肚於是決定再同朋友黎試一試, 遠一遠都要黎lunch係唔使訂位架, 去到即order, 檯上有d好似車仔麵既order 紙, 紙上唔係得好多選擇, 最滿意係佢註明有幾辣, 之前睇過好多人都介紹"宜賓燃麵", 點都要試喇, 呢個係中辣, 另外一個"四川擔擔麵"(少辣), "口水雞"(中辣)同埋"紅油抄手"先講宜賓燃麵, 一眼望落去, 似係口水雞果d辣椒乾撈麵, 無餸既, 第一啖食落去..個頭有d標汗, 好彩對住個窗口, 唔係就失禮, 我個fd仲話我面都紅埋, 的確係辣既...反而口水雞無佢咁辣喎, 另外紅油抄手, 隻隻都好細粒, d皮好薄好滑, 亦都好熱, 一碗有6小粒, 但呢個我覺得無乜味囉, 口水雞就o岩哂懶人食, 因為無皮無骨, 好ok, 最後個四川擔擔麵有少連肉碎, 同平時果d有少少唔同, 有少少麻既感覺, 不過我覺得佢地d麵有朕"面粉"味, 怪怪地咁
於是決定再同朋友黎試一試, 遠一遠都要黎