2011-01-29 15 views
還記得初到貴境,同事問我灣仔有邊間車仔麵好食,我本身都好少黎灣仔搵食,更何況係車仔麵,上網一搵,其中一間頗多好評的車仔麵,就是這間新記,但沒想到要一兩年後,才有機會一試。是日同事又車仔麵癮起,想起附近的大都吃過,想起登龍街尾這間新記,就提議到來。店仔細細,位置好full,中午時間,差不多人人「肩並肩」。我地選了個位坐底,就開始揀餸。呢度點野食都係靠檯上的紙筆,免卻出去叫又無左個位既情況。我叫了一碗豬大腸、貴花餃、八爪魚油麵,同事則叫了一碗魚腐、牛腩、牛筋。正當畫完單後,兩人都不約而同留意到店內雜誌剪報,此店出名在辣汁。我地兩個都唔係咁食得辣,惆悵要唔要加,但既然出名,最後決定其中一碗加少少。我果碗本是不辣,只在同事那碗加左少少辣汁,辣汁果然超辣!我本身不是吃得辣之人,加呢少少是勉強吃得消,再多真係頂唔順,奉勸各位唔食得辣唔好亂黎,最好有杯豆漿以備不時之需。我點的豬大腸、貴花餃、八爪魚非常滿意,事先無做過功課,但後來先知都係大家覺得好味的配料。我一向喜歡點非丸類東東,原因是這些才是店子加工過的真功夫。豬大腸用滷水醃過,而且中間肥膏盡去,炆得腍,入味之餘不失豬腸味;八爪魚也是滷過,但偏向潮

下單紙
呢度點野食都係靠檯上的紙筆,免卻出去叫又無左個位既情況。

豬大腸、貴花餃、八爪魚油麵

豬大腸用滷水醃過,而且中間肥膏盡去,炆得腍,入味之餘不失豬腸味;八爪魚也是滷過,但偏向潮州橙色做法,味道不錯;貴花餃得意,近似魚皮餃,但應該是豬肉製,但多吃幾隻後覺得還是魚皮餃較合我口味。這一碗,相比起辣汁滷水汁令我更加印象深刻。
魚腐、牛腩、牛筋
同事的魚腐、牛腩、牛筋魚腐比較怪,並不是我地心目中的魚腐,質感過實,似魚蛋多過魚腐;牛腩、牛筋入味且腍,終對可以一試。

最後加左杯豆漿,在這個辣汁的世界尤如甘露。

這一間的評語非常兩極化,主因看來都是因為價錢,$7一個餸還設最抵消費($28),我也覺得以車仔麵黎講是偏貴的。但味道的確不錯,有機會再黎幫襯下其他配料吧。
2011-01-10
$36 (Lunch)
下單紙
豬大腸、貴花餃、八爪魚油麵