2019-04-06
因為紅磡重建嘅關係,好多舖頭都搬左舖,王幺妹都不例外。朋友由舊舖食到新舖,味道無變,新舖光猛左,雖然都係細舖,但無以前咁迫啦。是日黎紅磡睇戲,想食辣,朋友就介紹左呢度,中午時段要等位呢,好旺啊。餐牌看似簡單,原來都有好多配撘,先可以揀要麵定泡飯,而麵又可以揀米線,紅薯粉,河粉等。辣有酸辣或麻辣,辣亦提供多種辣度,啱哂我呢啲想食辣但又食唔到太辣嘅人,哈哈。廢話講到呢度,講返今日食左咩好味先。枱上有簡單調味品,嫌唔夠辣仲可以加辣添呀。怕太辣,叫定飲品先,王老吉同支裝茶都係跟餐加$10,凍冰冰解辣啱哂啦。朋友叫左羊肉米線($59),bb辣顏色望落都唔太辣咁樣。羊肉幾有羊味,但唔係羶個種,個人覺得好味噃,鍾意羊肉瘦瘦地有口感。自己要左牛肉米線($49),同樣係bb辣但呢碗紅咁多嘅,原來牛肉本身已經係辣嘅,所以加埋一齊就會辣啲。牛肉切粒狀,半肥瘦辣辣地又有牛味喎,仲好滑好軟腍添,意外呢,好好味啊。除左牛,配菜仲有酸豆角,竹筍等,都好豐富㗎。米線勁粗,淋淋地吸湯力不錯,湯底要左麻辣,夠麻夠辣好對胃,好鍾意呢種國內口味嘅辣。口痕又叫下小食,要左細size涼拌青瓜($20),青瓜爽口帶酸味,酸酸辣辣好
枱上有簡單調味品,嫌唔夠辣仲可以加辣添呀。
朋友叫左羊肉米線($59),bb辣顏色望落都唔太辣咁樣。
口痕又叫下小食,要左細size涼拌青瓜($20),青瓜爽口帶酸味,酸酸辣辣好開胃,再多啲蒜香就好了。
仲有涼拌雲耳($20),好爽口,同樣係麻辣口味,越食越辣正呀~
呢度個辣好啱口味,下次黎睇戲又食佢先,好好味呀!