2018-11-20
同朋友去旺角覓食, 見到呢間新開既爆汗串串,咁岩天氣開始轉涼, 2位個‘’食辣控‘就好興奮咁走入去食辣野暖下個胃~店舖雖然唔大, 但有獨特既裝飾, 門面好sharp醒!睇得出有心思同有誠意!見到menu, 樣樣都好想食, 都唔知點揀好.好彩有個好細心既店員姐姐詳細咁介紹左“必食推介”我地!最後我地叫左下面幾樣野:成都串串香 ($78 五款): 我地揀成都小香腸、豆卜、肥腸、土豆同鴨舌~成都小香腸從成都運來,味道有少少似臘腸,但就一D都唔咸, 而且冇肥肉,好味!豆卜索晒辣湯,辣得好過癮!肥腸都係驚喜之作,肥腸洗得超乾淨,一D臭味都冇,絕對少有!店員推介我地配埋香油碟($8)同爆汗干碟($8), 香油碟可以減辣, 另外一碟就可以提昇辣既層次,果然冇介紹錯!爆汗素火鍋粉我地挑戰左大辣麻辣湯!!呢度係成都正宗既辣, 所以會比普遍餐廳既大辣更辣! 果然, 辣得更過癮, 係有層次既香辣而唔係死辣~火鍋粉好煙韌好滑, 索晒D湯!個粉既配料都好足,食每啖粉都有爽脆既木耳、芽菜, 口感一流~鐘水餃自家製三角形水餃, 除左外形特別, 裡面既豬肉餡更特別, 豬肉厚實彈牙, 好正~杠上鹵掌翼估唔到呢度既鹵味一
店舖雖然唔大, 但有獨特既裝飾, 門面好sharp醒!
睇得出有心思同有誠意!
見到menu, 樣樣都好想食, 都唔知點揀好.
好彩有個好細心既店員姐姐詳細咁介紹左“必食推介”我地!
最後我地叫左下面幾樣野:
豆卜索晒辣湯,辣得好過癮!
肥腸都係驚喜之作,肥腸洗得超乾淨,一D臭味都冇,絕對少有!
另外一碟就可以提昇辣既層次,果然冇介紹錯!
爆汗素火鍋粉
我地挑戰左大辣麻辣湯!!
呢度係成都正宗既辣, 所以會比普遍餐廳既大辣更辣!
果然, 辣得更過癮, 係有層次既香辣而唔係死辣~
火鍋粉好煙韌好滑, 索晒D湯!
鐘水餃
杠上鹵掌翼
估唔到呢度既鹵味一樣有驚喜,
鹵得夠入味之餘又唔會太林而失去口感, 一碟有成十舊好抵食!
宜賓咸燒白麵(豬骨湯)($38)
麵質口感都好好, 咸燒白即係似梅菜扣肉, 五花腩切得好薄, 肥瘦適中.
成都老冰粉
解辣之選! 冰粉唔會太甜, 仲加左酒釀、芝麻、山渣同提子乾, 無論口感同味道都好豐富!
烏梅汁
酸酸甜甜, 又係另一個解辣之選, 用燈泡裝住既飲品好特別!
果然同牆所寫既一樣“食物樣樣是驚喜!”
另外, 不得不提, 枱上好貼心咁放有即棄膠圍裙,唔使怕被紅油整污糟件衫~!