1K
2019-03-31 42 views
又到大埔朋友介紹食物畀我,今次食辣野「山城小麵」位於大埔墟富善街附近,平日去都係做街坊生意多,長期有客幫襯,朋友話大家不妨試試。先來一個「燃情刀削麵(乾撈)」,點了普通少少辣,有生菜肉碎小辣撈面,味香惹味,而且唔會太油 。「五香雞翼幼麵」清湯底,雞翼有3隻,是滷水醃製,味道也不錯,可惜麵比較淋身,如果可以爽口少少就好了。 「老麻紅油抄手」,少少麻辣,如果唔食辣嘅人都可以做到,裡面的肉碎唔錯,粉皮適中,這道菜不錯,推介。「麻辣手撕雞」,好入味,夠麻辣,雞肉質地又幾滑,還有青瓜絲托低,份量也剛好。「養生銀耳苂羮」,好似雪耳燉冰糖,味道帶清甜,微微的清香。「紅糖冰粉」真心推介,透明版的涼粉加山楂片味道,夠消解膩及解辣。

「養生銀耳苂羮」,好似雪耳燉冰糖,味道帶清甜,微微的清香。