2015-09-09 1167 views
黎左 3 次都試唔到滷水雞中翼,點會次次都賣晒架!第 1 次黃昏黎話仲未浸好,第二次同今次八點左右黎就賣晒囉。唔憤氣,我一定要食到您!花雕醉雞,雖然 menu 只係顯示醉雞,其實係提供醉雞髀來的,即時諗起碧碧好喜愛既白切醉雞湯米,不過我都未試過。上次黎幫襯無試招牌醉雞髀有點遺憾,今次專程黎再戰許記。淡淡酒香味,濃而不嗆,香而不澀,浸得夠滑,剛剛熟無過火仲帶點肉汁,好味噃,連骨都泛著酒香損到乾乾淨淨。肉質可以做得再滑一點。突然諗起鼎泰豐既醉雞、鹿鳴居既醉鴿比佢更勝一籌,許記都唔差既,食得過。滷水豬頭肉,豬頭肉?完全係豬耳樣黎喎,仲有軟骨添,大陸習慣將豬耳叫豬頭肉?還是軟骨只係豬頭近豬耳位置啫?豬頭肉切得薄薄撈上麻油,滷水芝麻香,味道滿意。完全感受到骨膠原係口中散開,軟骨脆卜卜咬得過癮。應該配上白醋味道都唔錯,整個涼拌麻辣都得喎!滷水大腸河走蔥,有別於食開既潮州粉麵,感覺好有台灣麵線風味。大腸處理得宜,乾淨無羶味。好有彈性好有咬口,而且比牛腸更爽,滷水味非常濃郁,內臟一向索汁索味都超強架啦。湯底特濃蝦籽跟大地魚味,真材實料餚裝,美味非常!河粉好棉滑啊!時間掌握得非常好,棉得黎唔會爛,夾得到

河粉好棉滑啊!時間掌握得非常好,棉得黎唔會爛,夾得到一束束跟香甜湯汁齊齊送入口,撈上大量麻辣辣椒渣,好 high 呢!仲要滾熱辣, 燙晒咀,依個溫度最好食,淥到甩皮話知佢啦!一個河粉唔夠我飽啦,食多個牛腩撈粗先,睇吓魚滑好食還是許記好食。

牛腩撈粗走蔥腩汁,許記就算走蔥都會加韮黃架喎,好采近幾年開始接受到陣草青味,唔會太過反胃,不過我依然係唔食韮黃呢。牛腩同撈麵係分開上,印象中從未試過麵檔如此處理,如果丸類都會既。整返片嫩菜先,顏色非常翠綠,估唔到好爽甜呀,正菜黎噃。大大舊牛腩,索一索精神爽利,香噴噴牛肉味、香料、蝦料、大地魚,流晒口水 ﹗入口棉棉鬆化,不乾不鞋而濕 潤,香甜美味,牛腩吸收埋蝦籽湯底味道,特別香口,高質無得彈。

輪到品嚐粗麵,step by step 當然係先啜啖原味先啦 ﹗眼見腩汁稍為淺色,都好擔心會淡而無味。無緊要,食左先講。嘩 ﹗腩汁濃而清甜,脫俗優雅,含畜得黎有味道,爽 滑彈牙粗麵纏住大量湯汁一擁而上,好好味呢 ﹗停不了地啜入口中,但不幸地份量對我黎講太少喇,所以要食多個河粉先得。

Homemade 麻辣辣椒油,麻香四溢 ﹗好有個人風格既麻辣辣椒油,罕有而特別,仲要好味道 ﹗我依舊大羮大羮咁撈辣椒渣,刺激興奮到滿頭大汗呢 ﹗辣得過癮,諗 起都有點冒汗呀。

雲吞牛筋麵走蔥,許記用既牛筋係我最愛既質地喎,超軟棉、超膠口、帶少少彈性,唔係硬身質地嗰款呢!最靚最好味,滷水味已完全滲透一個細胞,濃味到不得了,而且熱辣辣超級好食!看似碗麵無咩煙,唔係好熱,點知一索入口,輕煙才緩緩升起,淥死我咩!好采我飲開滾油頂得住。

麵爽彈湯底香濃,撈上大量麻辣辣椒渣,無得頂啦。一口雲吞味濃結實彈彈的,豬肉佔大部份,滲著滿滿香甜肉汁,混入少量蝦肉更添鮮味!太好味,唔洗 5 分鐘秒殺左碗滾熱辣既湯麵,體溫即時颷升,今日冷氣仲要壞左,堅係汗珠一滴滴呀 ﹗

花雕醉雞
滷水豬頭肉
滷水大腸河走蔥
Homemade 麻辣辣椒油
雲吞牛筋麵走蔥
2015-09-07
$70 (Dinner)
花雕醉雞
滷水大腸河走蔥