2014-12-11
是咁的,黎到食蟹既季節唔食下蟹真係對唔住自己。 早排公司附近有間食避風塘炒蟹既鋪頭開張,老老實實,個門口位唔起眼到真係唔小心行過左都唔知。要食避風塘炒蟹都唔一定要過海既,更加唔一定要食_記既。本來以為只係間鋪頭仔,上網search下,有自己website,又都幾pro喎 「辣蟹舫」是前銅鑼灣辣蟹莊創辦人陳光師傅的又一個香港辣蟹海鮮品牌。對於辣蟹有研究的飲食界師傅和名人明星食客,大多都認識陳光師傅。 放左工成班人膽粗粗上去試下新野,可能新開既關係,無咩人,位都唔駛等,仲可以揀位坐。不過人少少仲好,唔怕嘈到傾唔到偈。---------講重點先!真係好鬼大煲,又雞又蟹又蜆,仲未計啲配菜最有驚喜係啲雞肉好好味!好嫩滑!由開始食到成餐飯就黎食完,啲雞肉keep住煲都無老過!呢度除左食蟹,我覺得雞係一定一定要食! ---------如果你以為魚頭無啖好食,就錯晒,魚肉、軟骨、夾雜住少少脂肪,喂,可以食完一塊又一塊就算你本身唔食魚頭,呢個點要試一啖啦---------一間專食避風塘炒蟹既舖頭,點會無避風塘炒蟹,但係我覺得點都唔可以只係得一樣野係出色,其他菜式都好食同畀到驚喜人既先叫好。 所以之前兩個
早排公司附近有間食避風塘炒蟹既鋪頭開張,
老老實實,個門口位唔起眼到真係唔小心行過左都唔知。 要食避風塘炒蟹都唔一定要過海既,更加唔一定要食_記既。
放左工成班人膽粗粗上去試下新野,
可能新開既關係,無咩人,位都唔駛等,仲可以揀位坐。 不過人少少仲好,唔怕嘈到傾唔到偈。
---------
講重點先! 真係好鬼大煲,又雞又蟹又蜆,仲未計啲配菜 最有驚喜係啲雞肉好好味!好嫩滑!
由開始食到成餐飯就黎食完,啲雞肉keep住煲都無老過!
呢度除左食蟹,我覺得雞係一定一定要食! --------- 如果你以為魚頭無啖好食,就錯晒,
魚肉、軟骨、夾雜住少少脂肪,喂,可以食完一塊又一塊
就算你本身唔食魚頭,呢個點要試一啖啦
---------
一間專食避風塘炒蟹既舖頭,點會無避風塘炒蟹,
但係我覺得點都唔可以只係得一樣野係出色,
其他菜式都好食同畀到驚喜人既先叫好。
所以之前兩個菜式先令我印象最深印。
--------- 好惹味,本人其實唔太好蒜,但係避風塘炒蟹一定要配埋蒜食,
所以話配料真係好重要,
有個人甚至話可以就咁送飯食,都得既,如果你唔驚個口成陣味既話。
有分大中小辣,我地叫左小辣,本身我食得辣,覺得小辣唔太辣。
--------- 實物靚過menu入面張相好多!個menu啲相真係要執執佢
又有人話呢啲貝殼類產品係專過濾水入面既污糟野,唔會食。
其實都食左咁多年啦,都係間唔中食下姐。
--------- 實物又係靚過menu張相好多
睇個餐牌話呢個係必食既,網上面有人又話好好食。
啖啖蝦肉,新鮮,紮實。鹹蛋黃炸到金黃色,起晒沙,唔油。
(仲有沙津balance返)
--------- 上網搵過下蟹油點整,步驟都幾煩下,呢啲真係出去食算
「蟹油的製作是先把蟹黃、蟹肉剔出,然後在鍋裡放入與蟹肉、
蟹黃等量的素油(或熟豬脂),把薑塊、蔥結放入油中炸香後揀出,
接著將蟹肉、蟹黃、精鹽和少許黃酒放入油中,拌和均勻,用旺火熬製。」 麵一定要趁熱食,唔係好快凍
-------- 一樣有分大中小辣,我覺得呢個小辣唔辣
海螺本身比較大粒,所以唔會嚼兩下就無晒。
--------
七個人,七道菜,二百幾蚊位,都幾抵食
整體黎講比預期好食,都值得再去食多幾次。
希望可以keep住高水準啦!
Other Info. :
有得免費泊車2個鐘