2021-06-07 60 views
今日心血來潮,好想食川菜,諗起名廚Ricky san 係早排帶過秋生哥試食佢新開既川菜,睇到我lam Lam利,就泥咗祥仔辣辣試一試佢有幾辣。Lunch menu都幾豐富,有清淡小小既海南雞飯到水煮牛肉酸菜魚都有。朋友仔唔想太重咪所嫁叫左個海鮮湯飯,而我就叫左水煮牛肉米線拼四小碟前菜(口水雞、尖椒皮蛋、蓮藕、海蜇),再加多份酸菜魚。水煮牛肉呢樣真係好出色,色香味俱存,中辣既辣度剛好,麻辣味十分過引,牛肉順滑易入口,連米線比我一個人清哂。呢個係高水準之作,會有下次。酸菜魚呢個單點既酸菜魚好似係鋪頭既signature,用左鱸魚,切到大小適中,起好哂骨,食落都重魚味又啖啖肉,配合埋個湯,當下好想叫多碗白飯,但可惜真係太飽。入面既配菜有蓮藕芽菜等等,亦都非常索味,超級好食。食完最後見到一堆香料係底,可見鋪路有落足功夫為個酸菜魚湯打好個底。海鮮湯飯賣相可能相貌平平,但飲落真係估你唔到咁好飲。兩個人叫左三份野食本身已經好飽,而碗湯飯又極足料,我地最後都係飲到底,一滴都無哂。湯底有濃厚既魚湯味,湯呈現奶白色,似乎落用左大量魚同埋雞殼去煲,誠意十足,飲完無口渴。係食完辣到著既水煮牛同酸菜魚之後,食碗

水煮牛肉

酸菜魚

海鮮湯飯
賣相可能相貌平平,但飲落真係估你唔到咁好飲。兩個人叫左三份野食本身已經好飽,而碗湯飯又極足料,我地最後都係飲到底,一滴都無哂。湯底有濃厚既魚湯味,湯呈現奶白色,似乎落用左大量魚同埋雞殼去煲,誠意十足,飲完無口渴。係食完辣到著既水煮牛同酸菜魚之後,食碗咁順口既湯飯真係不錯。

四式小碟
又係估唔到每樣都做得好好,店家本身既醬油底真係出色,所有帶辣既食物都色香味並存,有辣度有麻香亦食到食材本身既味道(唯獨口水雞失色左小小),好推薦大家試下尖椒皮蛋同埋海哲花(煎底既萵筍都好好食,無草青味)!

野飲方面好推介百香果茶,另外一個青蘋果梳打就麻麻地。

2021-05-18
$300 (Lunch)