2024-01-12
去咗間川菜館食晏,個心諗住點份土豆絲嚟開開胃。🌶️ 啊~嘩喂,攪錯飯點咗中辣添!唔係講笑,嗰味辣得嚟酸得嚟,正喎!辣得我喺度"哧哧"咁飲茶,但係食完之後成個人精神晒。跟住叫咗個將軍鴨,睇落係夠哂勁,但食落啲乾身,少少肉都搜索唔到🍗,吞落去差啲咀唔開,有啲失望喎。唔緊要,再點咗茄子豆角同木耳肉片。茄子豆角,平,真係油咗啲同少少水浸浸。不過木耳肉片就掂晒,木耳爽口得滯,肉片又嫩滑,一啖又一啖,唔由自主咁夾。跟住最後呢個霸王之举,就係叫咗個魚雞鍋。個鍋搞得渾身解數,鮮甜雞湯底加上手切魚片,唔止味美,啖啖肉感,辣到剛剛好,夠kick呀!🐟🔥總括嚟講,今次試覺得有啲菜款係畀油搞嘅少少手滑,但整體嚟講,味道都算係過硬,有啲嘢係正宗川味,下次再嚟,我一定要執返啲고肉菜式配返杯涼茶,嗰個,才叫一個爽呀!🥢👍