2012-06-29
昨晚同一位台灣朋友去咗食辣雞煲。係佢介紹我去的。她是一位愛食辣的人。佢話這間"台灣一品花雕雞"在台灣非常出名的。去到我地兩個當然叫佢地最出名的花雕雞窩。我地一叫就叫咗個中辣和半隻雞份量。其實這個窩話就話係麻辣,但一點麻味都無,只係得過辣。勝在佢有一陣陣香濃的酒香味,雞肉嫩滑彈牙,食落去辣中帶點花雕味,好味好味。初初食,我和朋友覺得唔夠辣。我吔加多一碗辣椒,但煲多一陣,D辣味開始慢慢sum 出黎。我朋友話一定要叫粿條。因為食完雞煲D雞之後,店舖人會將D粿條放入去加上湯煮,等粿條吸囇最後雞煲的精華。食落去的感覺好得意,QQ的,彈力十足到有少少撕不開的感覺。真係好想叫多份食,可惜只限一窩一份。因為老闆每天叫人由台灣空運到港,貨源有限。但各位小心,煮完之後,碗粿條會比之前的辣 X2。唔係食得好辣的人,放粿條之前好夾起D辣椒!!
食落去的感覺好得意,QQ的,彈力十足到有少少撕不開的感覺。
真係好想叫多份食,可惜只限一窩一份。
因為老闆每天叫人由台灣空運到港,貨源有限。