同老公睇完戲順道去聯和墟覓食,個人好鍾意食定食,啱哂貪心樣樣想食少少的我!見到呢間叫「滿屋定食」,以為係日式餐廳,原來主打日、泰、越式美食,入面多卡位,乾淨企理,坐得舒服。餐牌大大本圖文並茂,入面超多選擇包括船河、冬蔭功粉麵、燒肉丼、香葉甲拋飯、泰皇咖哩飯等等,order定食又可以再揀3款小食,真係有排揀,睇menu都睇咗10分鐘(笑) 巨人定食 - 海南雞飯配迷你香葉肉碎船河 $105 (跟配 定食1 類別 ABC 各選一款:冬蔭功湯+南瓜脆薯餅+北海道牛乳炸脆奶)雞飯本身同其他餐廳散叫差不多size,雞肉夠滑,油飯有淡淡雞油香、點一點薑汁 酸辣汁,好味!再加超濃黑湯迷你船河,好惹味!仲有仲有,呢個定食可再揀 3 款小食,我揀了冬蔭功湯、南瓜脆薯餅、北海道牛乳炸脆奶,好少餐廳有得食炸鮮奶,外面酥脆內面包裹絲滑鮮奶,值得推介!呢個餐份量超多,不大食的話兩個人食都夠飽!冬蔭功海鮮蜆蜆蜆河粉 $100 (跟配定食 2 類別 ABC 各選一款:芝麻八爪魚仔+廣島炸蠔+越式蔬菜春卷)餐廳的冬蔭功粉麵亦係必食之選,湯底食到青檸酸味、香茅香味、南姜辣味,加上椰醬,口感creamy。串燒亦係高質之選

串燒亦係高質之選!

燒豬柳串 $15、燒牛肉串 $16、巨人燒雞肉串 $22

燒豬頸肉沙律 $48

白桃乳酸梳 (跟餐+$10)
凍泰式奶茶 (跟餐+$3)
餐牌有提醒地道泰茶味道偏甜,非常貼心。