2019-05-12 909 views
最近嘅天氣忽冷忽熱,真係令人費解。明明今日仲係和暖嘅秋天,第二日又熱辣辣,夏天也不遠了~趁住今日涼爽天氣,約埋班嗜辣嘅朋友仔去吃香食辣先~呢間餐廳全中式裝修,有埋卡位、圓檯,適合一大班人聚餐,只要你嗜辣,肯定滿意。本人最喜歡嘅係螞蟻上樹同夫妻肺片,螞蟻上樹到我碗裡來了~記得以前有個朋友好高興咁話我知,佢終於都成功整到個螞蟻上樹,那時好奇咩叫做螞蟻上樹?佢解釋話係一道川菜,用肉碎炒粉絲,炒到啲肉碎喺啲粉絲上面黏住咗,啲咩睇落去就好似係一隻隻螞蟻爬上樹,因此得名。後來,我終於試到佢親手整嘅螞蟻上樹,嘆為觀止,原來世間美味皆需功夫。從此愛上螞蟻上樹。再來最喜愛嘅夫妻肺片,豐厚辣椒油配芝麻花生,香口惹味,主要材料有牛雜牛肉,呢道餸最難嘅係處理食材要好細心。可以加多碗白飯,吃足喝飽!如果有朋友仔唔食得辣都唔緊要㗎,佢哋仲有蝦仁炒飯、胡椒豬肚等,都好好味㗎。
最近嘅天氣忽冷忽熱,真係令人費解。
明明今日仲係和暖嘅秋天,第二日又熱辣辣,
夏天也不遠了~趁住今日涼爽天氣,
約埋班嗜辣嘅朋友仔去吃香食辣先~

本人最喜歡嘅係螞蟻上樹同夫妻肺片,

螞蟻上樹到我碗裡來了~
從此愛上螞蟻上樹。

再來最喜愛嘅夫妻肺片,
可以加多碗白飯,吃足喝飽!

Type of Meal
Dinner