2015-09-29
中秋節當然要BBQ, 本來想去石澳, 但怕太多人, 所以去大尾篤燒, 大尾篤有好多唔同燒烤場, 今次揀了枱上燒, 放棄了傳統的用燒烤叉燒烤, 因為上次試過附近某燒烤場, 覺得一般, 所以試試這間! 當日都相當多人, 到了大埔墟本想搭小巴, 但太多人, 所以搭的士入去, 入到去, 都幾多人, 有朋友早早到了, 所以入去買入場劵就可以, 有兩款, 一款自己燒, 一款自動, 自己燒$168, 自動燒$198, 相差$30, 唔算相差得太多, 但BBQ就要自己燒先至開心! 所以揀左前者!開爐$50, 雖然冇服務可言.... 但做事手腳都算快! 入到去, 要去另一個地方, 領取蜜糖, 紙碟, 盤, 等用品, 而每位而可有一罐飲品, 支裝飲品要加錢! 領取用品後, 到另一間房取食物, 食物種類也算多, 有一些已經用竹簽串了的多春魚, 雞全翼, 丸, 牛脷, 雞軟骨等.. 蔬菜種類也不少, 有冬菇(不過太細), 韮菜, 蕃薯等... 亦有麵包, 法包領取過後, 我地就開餐喇! 天氣好熱, 但周圍都有風扇, 尚算可以!食物方面, 醃得也算幾入味, 唔會只有雪味, 但調味方面也不算太咸, 呢度有個金沙
開爐$50, 雖然冇服務可言.... 但做事手腳都算快!
食物方面, 醃得也算幾入味, 唔會只有雪味, 但調味方面也不算太咸, 呢度有個金沙骨做得唔錯, 燒烤過後更為入味, 幾好味! 雞翼燒後嫩滑多汁,即使你覺得唔夠味, 枱上亦放有孜然粉和辣粉, 好正!
另外, 麵包亦好切開一半, 方便燒, 加上蜜糖更好味!
最驚喜莫過於呢度有豬大腸, 燒後更香脆可口, 不會太肥! 另外, 還可以另外ORDER海鮮, $100/一打生蠔, 即叫即開, 鋪上蒜蓉, 幾鮮甜, 唔會有腥味, 唔錯! 但個人略嫌過多蒜蓉! 烤過後的生蠔更香口! 呢度仲有唔同食物送, 有煲仔蜆, 蝦, 蒜蓉金菇, 菠蘿!
煲仔蜆冇味道可言, 有點失色; 蝦都算彈牙, 實肉, 唔會霉; 蒜蓉金菇冇難度, 好難做得唔好食, 不過份量就比較少! 燒過的菠蘿都好甜, 熱食也不錯!
呢度雖然只有一個跳彈床俾小朋友玩, 但地方都算寬敞, 下次可以帶埋屋企人一齊黎!
而且假期的價錢黎計, 唔算貴! 值得一試!