2019-12-03 148 views
約咗朋友喺尖東試完姊妹裙,鬆一口氣後終於可以大刷一餐,行經呢間喺尖東站附近嘅越式餐廳,朋友話之前試過佢嘅火車頭,水準唔錯,而且價錢都算合理。侍應推薦嘅龍眼冰係自家煲製,用上蔗糖而唔係一般嘅砂糖或者冰糖,龍眼係等蓮子煲好咗之後先放入去焗,感覺潤而不燥,好適合呢個天氣飲用。冇去過越南嘅我一直都想試吓飲越南咖啡,當然唔可以放過,有冷熱可以揀,我揀咗凍飲。一拎出嚟係一杯齋啡,底部有一層薄薄嘅煉奶。侍應會先將咖啡放喺客人面前,俾客人欣賞滴漏過程,其實時間好短,大概一兩分鐘就完成,我哋好奇打開杯蓋,原來上面有一個小小嘅金屬板壓住咖啡渣。等滴漏過程完結,侍應就會拎走咖啡,為我哋加冰同攪勻咖啡。本來有少少擔心咖啡會好甜,好驚喜地甜度剛剛好,奶味偏重但亦未至於搶哂啲咖啡味,唔錯!有一個小小嘅餐牌係本日推介,本來係見價錢平所以揀越式炸雞卷,估唔到竟然成為今晚最有驚喜嘅一道!雞卷先用腐皮包住再炸,外皮非常酥脆,咬落口感彈牙味道鮮美,仲帶有少少肉汁,一啖一粒,好過癮!香茅煮蜆亦都係本日推介,大蜆非常新鮮,每一粒都脹卜卜,一啲沙都冇,湯底香茅味突出,配埋大蜆竟然毫無違和感,非常出色!網上對皇牌烤乳豬評價非常高,

大娘皇牌烤乳豬

網上對皇牌烤乳豬評價非常高,絕對唔係雷聲大雨點小!乳豬上枱嘅時候仲熱辣辣,外皮又薄又香脆,肉質軟腍幼嫩,近乎入口即溶,係我食過最好食嘅乳豬❤️
鮮茄蟹肉湯檬
鮮茄蟹肉湯檬湯底香濃鮮甜,材料豐富,而且份量都幾大,叫小食嘅話兩個人分享剛剛好,唯一缺點係蟹肉份量唔算好多。
今餐真係扭轉咗我食越南菜只有越南粉呢個形象,原來越式小菜都咁多變咁有驚喜!

$316 (Dinner)
鮮茄蟹肉湯檬