2011-09-29 24 views
尋日廿七號一個人食飯,近近哋周圍 hea 搵食,行行吓嚟到 AHC 呢度。其實一開始無話諗著食呢間,所以都係靠伙計介紹有咩好食,是咁的,佢個 lunch set 有兩類,一類係 $48 中式,一類係 $62 阿拉伯式。難得有阿拉伯菜食就緊係叫阿拉伯式 lunch set 啦!個叫法就係 main dish + 頭盤 or soup or drinks,比大家睇吓個 menu 先!都幾多選擇,食一兩次絕對試唔哂啲嘢。善用空間,有哂圖文解釋,降低叫錯嘢食風險。再望吓出面個景,都幾開揚,食嘢心情自然靚!卒之叫咗個4號餐:蕃茄醬羊肉腸配白里安尼飯,再加個阿拉伯奶茶,不過就出咗少少意外,伙計比咗雞扒我,不過余用刀郁過吓件雞扒,所以都試倒少少個汁嘅味道,幾香幾惹味,亦比咗心理準備自己知道阿拉伯菜口味偏向大致如何了。等緊自己原本嗰碟時都留意倒張檯布,圖案好靚,如果佢呢度包賣埋檯布,我都有興趣問吓價。好喇,等咗陣,終於到我嘅蕃茄醬羊肉腸配白里安尼飯,個飯口感幾得意,而且好夠香料味,剩食飯都無問題。至於個羊肉腸,肉汁都好夠,用把刀壓落去時會見們肉汁滲出,當然羊肉味都夠,但唔羶喎,怕羶嘅朋友放心食啦!最後

menu
都幾多選擇,食一兩次絕對試唔哂啲嘢。
有圖有文,夠哂清晰。
開揚景觀,食得舒適。
伙計比錯咗嘅雞扒。

阿拉伯風情檯布,圖案精美,手工都唔錯架。
蕃茄醬羊肉腸配白里安尼飯

最後係個早早嚟到嘅阿拉伯奶茶,可能飲慣港式奶茶,要有茶澀味先夠 feel,呢度嘅阿拉伯奶茶茶味係夠,不過無咗港式澀味,反而突出咗奶味,不過整體感覺就比港式奶茶「輕身」,論 texture 比港式更加「茶」又無咁「奶」。
阿拉伯奶茶
食完,拎著張卷打九折,樓下有得派。

總嘅嚟講都唔錯啦,係落單有少少甩,不過 services 大致上都幾好,講解清晰,小店可以 serve 得貼身少少,印象都 ok,所以今日又拉咗個同事一齊去食。

今日廿八號就叫咗個3號 set:什菜醬羊肉粒,相比起蕃茄醬羊肉腸,更偏重肉同汁之間嘅交流,令成件事更歸一,呢個醬汁比較稀(但香料味十足,所以有微辣),唔知餐廳方面會唔會考慮將之發展成一味什菜羊肉(凍)湯,如果會嘅都可以試吓。

飲品方面就叫咗個肉桂紅茶,真係成片肉桂放落嚟,靠塊肉桂吊起茶味,清清哋,好唔好味就好難講,因為對品茶無咩認識,不過余認為不妨一試。

其實余本身都想試吓阿拉伯甜點,不過真係食唔倒咁多嘢,所以又要等第三次去食,到時先再食甜品順便補返什菜醬羊肉粒同肉桂紅茶嘅圖啦。
2011-09-27
$55.8 (Lunch)
有圖有文,夠哂清晰。
menu
蕃茄醬羊肉腸配白里安尼飯
阿拉伯奶茶
阿拉伯風情檯布,圖案精美,手工都唔錯架。
伙計比錯咗嘅雞扒。
開揚景觀,食得舒適。
  • 什菜醬羊肉粒,蕃茄醬羊肉腸,肉桂紅茶