2017-12-08
喺附近番工,食到厭哂咁滯,今日收工近近地,揀左呢間之前都食過嘅泰國菜番兜,費事行黎行去。呢棟大廈都幾多野食,偶然都喺度食晏。泰屋位於2樓,餐廳位置都幾多,裝潢都係普通餐廳一般,冇乜特別,以綠色為主,望落舒適。平日晚上都有唔少客人,我地被安排到角落位置,唔會太嘈,可以靜靜地食個飯。餐牌供應前菜、小食、湯、燒烤、蔬菜、沙律、咖喱、泰式小炒、海鮮、粉麵飯、甜品、飲品等,基本上要嘅款式都有齊,價錢都唔係太貴,人均百零二百蚊泰式炸蝦餅 $78印象中我上次黎都有食蝦餅,都覺得幾好食,所以今次再點。一份四件,剪成半份,蝦餅新鮮炸起,唔會太厚粉,外層十分香脆。蝦肉都有彈牙口感,呢個價錢唔貴,質素都可以呢椰汁鮮雞湯 $88湯品方面有冬蔭公、粉絲什菜、椰汁雞、椰汁海鮮、魚肚羹等,定價$72-148。按平常集慣就應該點冬蔭公嘅我,不過見最近食泰國野都係飲呢呢樣,咁諗住玩下新花神,試下椰汁雞,可惜冇少少失望,都係飲番冬蔭公會穩陣啲,起碼預左係重口味。椰汁雞湯,基本上就係全碗椰漿調味再加熱,本來預期會係清清地、清新嘅味道,實際就比較鹹,鹽放多了吧。湯嘅質地唔會太稠,不過實在太鹹鮮雞都不過係啲普通雞柳,冇乜特別,
泰式炸蝦餅 $78
蝦肉都有彈牙口感,呢個價錢唔貴,質素都可以呢
椰汁鮮雞湯 $88
椰汁雞湯,基本上就係全碗椰漿調味再加熱,本來預期會係清清地、清新嘅味道,實際就比較鹹,鹽放多了吧。湯嘅質地唔會太稠,不過實在太鹹鮮雞都不過係啲普通雞柳,冇乜特別,勝在入面仲有少量菇菌,可以食下。
馬拉盞炒泰國椰菜苗 $82
食泰國野要點菜,我一定係點呢款,因為其他地方食唔到。椰菜苗比較嫩,食落又爽脆,而且高纖,好有益。
馬拉盞炒得幾惹味,又唔會太油淋淋
紅咖喱雞 $78
食左咁耐咖喱都唔係好分到紅、黃、青冇乜分別,總覺得食落都係差唔多,而辣度唔高,帶椰汁味道。咖喱可選配豬牛雞鴨,一時醒唔起自己已經點左椰汁雞湯,結果咖喱選是選了雞,哈哈雞柳同樣都係普通野,咖喱質地唔會太稠身,汁嘅狀態,咖喱唔會太辣太鹹,幾香。要點飯麵、薄餅或者好似我地點份蒜蓉包送汁,都一樣得。
蒜蓉法包 $36
餐牌: