2023-06-20 156 views
👩🏻最近終於食到早前上過youtube channel之後爆紅,次次都經過都大排長龍嘅台蔡滷肉飯啦! 今次係平日Lunch Time嚟食,都有人排隊,但排咗10-15分鐘就可以入去食啦!.(🌟為推薦菜式).🌟爆蔥滷肉飯 (可選溏心蛋或溫泉蛋) $58嚟得台蔡滷肉飯,當然要試下佢哋嘅滷肉飯啦,我哋就揀咗爆蔥滷肉飯,成個碗面都鋪滿晒蔥花,好澎湃,撈埋溫泉蛋一齊食,整體會濕潤啲。滷肉煮得唔錯,未算係入口即融,但油花岩岩好,有台灣味道之餘,配搭埋大量蔥花,又唔會太肥膩,適合香港人口味!.秘製花雕麻油雞滷肉飯套餐 $78另外我哋就叫咗個湯麵🍜^_^試下,同樣有推薦手指公👍🏻嘅秘製花雕麻油雞湯麵,花雕麻油雞味香,亦都好足料,有唔少雞件、金針菇同豆卜,滷肉飯另上。👩🏻就麻麻地花雕麻油雞嘅味道,因為湯底會有酒味同苦澀味,👨🏽就話味道唔錯,聞落都好滋補。另外上嘅小菜係類似醃菜,都好好味。.🌟肉鬆芝士蛋餅 $38賣相一流嘅蛋餅,味道都相當唔錯,入面有拉絲芝士🧀️,仲有勁多肉鬆,一碟有五大件,每嚿都好大件㗎。外皮煎得酥酥脆脆,有啲似手抓餅嘅質感,厚身啲。之前都食過同一條街嘅老厝邊,同樣都好好食,但外皮就薄身
(🌟為推薦菜式)
🌟爆蔥滷肉飯 (可選溏心蛋或溫泉蛋) $58
秘製花雕麻油雞滷肉飯套餐 $78
🌟肉鬆芝士蛋餅 $38
賣相一流嘅蛋餅,味道都相當唔錯,入面有拉絲芝士🧀️,仲有勁多肉鬆,一碟有五大件,每嚿都好大件㗎。外皮煎得酥酥脆脆,有啲似手抓餅嘅質感,厚身啲。之前都食過同一條街嘅老厝邊,同樣都好好食,但外皮就薄身啲,大家食過都可以留言話俾我哋知鍾意食邊款蛋餅多啲!
總括嚟講,台蔡滷肉飯味道都幾好食,值得一試! 其實👩🏻想試佢哋嘅鹽酥雞,聽講都好正,不過當日驚食得太熱氣,所以無叫,唯有下次再食啦🤪!
爆蔥滷肉飯
秘製花雕麻油雞滷肉飯套餐