2016-10-16 1677 views
下午茶時間最岩食件蛋糕,飲杯咖啡。牡丹咖啡屬於迷你小店,只有十幾張櫈,大家都坐得好親近😂雖然呢度細左啲,但咖啡,輕食,甚至蛋糕選擇花多繚亂,要慢慢諗下食啲乜好。我就幾鐘意呢個組合,☕玫瑰鮮奶咖啡🌹&日本柚子芝士蛋糕。 Rose latte清香玫傳入鼻中,而且咖啡冇多餘糖份,淡淡既咖啡,完全滿足我呢個咖啡癮發作而又病緊中既病人🙊始終病😷唔好飲太濃烈咖啡會好啲。柚子芝士蛋糕微酸清甜,芝士不膩,每層分佈平均,而且柚子味濃,入口清新,如何可以不愛它?😍比利時香橙朱古力蛋糕用左75%黑朱古力整,所以比一般朱古力蛋糕冇咁甜,帶少少朱古力本身既苦澀,而香橙,冧酒等既調味令蛋糕更加香滑,唔會偏重朱古力味。三款蛋糕之中,英式蜜糖薑蛋糕望落最平凡,但平凡裡有靈氣,蛋糕除左鬆軟之前外,而且絲絲薑蓉唔令人討厭,令我諗起以前阿媽買比我食既薑糖味道。呢種薑當然唔係辣到飛起果種,類似平時食糖水果種薑絲味。混合蜜糖後,薑絲無比清新,令人心曠神怡。下午茶少少既享受,來個鵝肝醬多士。輕輕搽上鵝肝醬係多士上面,平均咁掃勻,慢慢品嘗。鵝肝醬食落有啲似中秋節月餅中既蛋黃味,滑溜但唔似蛋黃咁油,濃郁既鵝肝既脂肪,食完會想再食。
下午茶時間最岩食件蛋糕,飲杯咖啡。

我就幾鐘意呢個組合,☕玫瑰鮮奶咖啡🌹&日本柚子芝士蛋糕。

下午茶少少既享受,來個鵝肝醬多士。