2021-09-28 31 views
放工去蘇屋邨探索之前,經過附近嘅斜坡,發現咗一間有得飲燒酒嘅韓式小店,所以入咗去同個frd醫一醫肚。一入去見到有IU poster同播緊魷魚遊戲,成間舖都充滿住韓國文化~侍應廚師們都好nice,推薦我哋嗌佢哋新自家出品嘅年糕奶茶,我一聽到個名打晒黑人問號,不過以獵奇心態就嗌咗杯無糖年糕奶茶,可能係因為無糖關係,個茶底有啲淡,奶味比較多,茶味比較淡但入面有細粒圓桶形嘅年糕,都幾煙韌,可能下次嗌返少糖就會好飲啲。講返正食,我哋一行兩人嗌咗個兩人份量嘅部隊鍋。個底係公仔麵,湯底係泡菜湯底加芝士,值得一讚嘅係浸芝士味好濃郁,愈煲愈濃味,愈食愈邪惡,食到最尾變咗泡菜芝士汁,very good!鍋入面仲有翠肉瓜、午餐肉、圓扁型年糕,同埋我最愛之一嘅金菇!麵底都幾多,兩個人食都好飽,但要小心啲麵好快發脹,所以我哋喺啲麵發脹之前就拎晒出嚟放咗喺個碗到,都未至於去到一脹不可收拾嘅地步。前菜有牛骨湯同泡菜,值得一提嘅係牛骨湯入面嘅牛丸好彈牙,同埋湯底應該冇咩點落味精,淡淡哋幾好飲。

Type of Meal
Dinner