2024-03-02
今日一個人自己早收工,即刻諗起石門沙田一間燒味店,記得疫情時我差唔多一個月都會嚟一次,佢嘅叉燒我真係覺得全香港最好食,每次同朋友講起燒味店,我一定提議佢哋過嚟試一試。由於好耐冇食過,今日再過嚟買一個叉燒飯同埋一個燒鵝鵝頭,返屋企自己飲杯啤酒食飯。返到屋企一打開盒叉燒飯我已經呆咗,究竟俾咗啲乜嘢?係肉醬定係梅了嘅叉燒? 成盒飯好似打咗風咁亂七八糟。先唔講味道,味道嘅嘢好個人,所以我淨係講賣相同埋肉質,叉燒食落去毫無質感,好似食緊肉泥,佢嘅肉質真係十級難食,唔知道係咪落咗好多肉鬆粉之類,有一半叉燒並不是齊整的,好似係將啲肉用刀背拍到爛咗,然後搽上叉燒醬,咁就當叉燒,如果叉燒有問題,唔明白點解斬叉燒個師傅,會拎出嚟賣,咁樣真係害死佢。記得佢開業初頭我真係來得好密,而且我都有係Openrice分享,希望如果老細見到留意一下。另外我都嗌咗一個燒鵝鵝頭,唔知點解佢嘅切法同以前唔一樣,佢呢個好似係滷水鵝嘅切法,但係因為燒鵝嘅關係,佢啲肉係比較乾身,咁好難食。 另一方面佢嘅顏色亦都唔一致,懷疑係合成出嚟嘅。而且咁啱得咁蹺我食頭兩件感覺有沙粒!究竟係運送途中唔小心跌咗落地下,定係其他問題就不得而知。總括
總括而言,如果呢個叉燒質素,我係以後唔會再幫襯。