2023-01-04 83 views
朋友即將要去到加拿大🇨🇦工作,約佢之前我都唔知道佢有咁嘅計劃⋯ 只係突然間腦海諗起佢,就打算約佢出嚟見吓面⋯ 出到嚟,先知道原來即將要講再見⋯⋯·魚蓉湯飯🥣🍚滿滿嘅魚蓉喺湯到,多到唔係好見到啲飯~😂😂 食落彈牙又有鮮味,唔腥係幾好喎~👍🏻👍🏻 飯嘅量多又唔太冧,真係食湯飯就唔係食粥。至於湯底,係陣陣嘅魚鮮味熬出嚟~~😆·爽脆灼鯇魚皮作為一款冷盤,本身會有啲擔心係會好腥⋯ 不過食咗就知唔係啦~ 本身先灼熟咗啲鯇魚皮,再整凍成冷盤⋯ 質感做到爽脆又唔腥,點少少甜豉油加辣椒粒🌶️,就做到提鮮嘅效果。·南乳豬手撈粗超入味喎~ 南乳味好重嘅豬手,真係搞到我哋食指大動,多肉多骨膠原嘅情況下,大家都爭啲食唔晒啲撈粗⋯⋯🤭 不過加埋啲好清好順口嘅上湯飲住食,又食得晒喎~·粥灼新鮮手打肉丸食得出係新鮮手打出嚟嘅肉丸,唔係嗰啲死實實嘅雪藏嘢⋯🧐 同埋每粒都用綿滑鮮味十足嘅粥底去灼⋯ 成件事既有趣又好味,因為我哋得到一種好特別嘅口感!!😜·之後喺海傍食住「甜水」咁傾偈💬,講咗好多好多⋯ 感謝你俾我知道自己有「勸慰」嘅力量!💪🏻💪🏻💪🏻