2024-08-19 119 views
通菜街兩側有好多臥虎藏龍嘅餐廳,上次試左隱世四川菜,今次去左對面既泰好記,一聽名字就知道係泰國菜。入門口已經感受到濃厚泰國氣息,包括泰國佛像,泰國人既職員等等。- 豬肉生菜包生菜包可以揀牛雞豬,今次揀左經典既豬肉配生菜。豬肉炒得好香口,辣椒同金不換大大提升香味,生菜都好新鮮👍🏻- 椰汁雞湯比起冬陰功,我更喜歡椰汁雞湯,入面有大量雞髀肉同秀珍菇,雞肉好滑身唔會過老,不過椰奶味唔算太香濃,味道唔算太辣幾適合香港人🤣- 馬拉盞炒通菜通菜炒得啱啱好,味道濃郁但唔會過鹹,份量好足夠。泰好記既午餐由11:30去到17:00,價錢抵到爛,我地叫左黃咖喱牛肋粒飯同海南雞飯🤩- 黃咖喱牛肋粒飯泰好記既黃咖喱幾甜完全唔辣,牛肋肉有五至六件非常多,肉質正常,入面仲有好入味既薯仔同洋蔥。- 海南雞飯海南雞肉質非常嫩滑,無骨食落好方便,飯唔係一般白飯而係油飯,粒粒分明,香口但唔油膩👍🏻總括三個字:泰抵食!

豬肉生菜包

- 豬肉生菜包

椰汁雞湯

- 椰汁雞湯

馬拉盞炒通菜

- 馬拉盞炒通菜
通菜炒得啱啱好,味道濃郁但唔會過鹹,份量好足夠。

黃咖喱牛肋粒飯

- 黃咖喱牛肋粒飯

海南雞飯
- 海南雞飯

總括三個字:泰抵食!

2024-08-11
$150 (Lunch)
豬肉生菜包
椰汁雞湯