放工後又返到來黃埔Aeon 開餐啦,今晚忍晤住走去食日本菜,不過沒有點燒魚,反而食魚生飯,逢星期一至五點指定魚生飯,可得指定小食一份,我當然不會放過這個優惠,我最後點了《混混丼》$159,小食選擇了芝士明太子豆腐,混混丼撈飯食真是一流,有紫蘇葉伴海膽、吞拿魚腩蓉、蟹籽、蟹肉,蘸上日本豉油及芥末,撈飯後食真是刺激攻鼻,特別是海膽,真是非常豐腴鮮甜,蟹肉好鲜甜,吞拿魚腩蓉好軟滑,整體海鮮都好新鮮,份量十足,附送大大碗味噌湯,湯內有白蘿蔔、海苔、甘筍、菇及三文魚,嫌湯水晤夠熱,但味道都好清,而小食芝士明太子豆腐一夾起已經有溶芝士絲,再配鹹鮮的明太子真是夠晒滋味,簡單味道的豆腐除了香滑之外,竟然打造出不同層次的鮮味。食物都是新鮮抵食,性價比高,值符推介。
芝士明太子豆腐 (贈送)
Other Info. : 逢星期一至五點指定日本丼,可得贈送指定小食
2020-06-10