前排響旺角幫小朋友定左架滑板車,今晚收工去取貨。取完之後,途經呢間米芝蓮星級甜品店,可能因為時間尚早,加埋係星期一晚,居然發現不需要排隊,以前經過開,都排晒長龍,我當然唔放過呢個咁好既機會,即刻入去試試。座下後,發覺環境裝修對比其他甜品店靚好多。打開餐牌,第一頁就見到3款當選米芝蓮星級甜品介紹,由於我比較喜歡綠茶,所以一看便決定點 "綠茶心太軟伴雪糕" 。再睇下餐牌其他頁,發覺其他甜點大部分價錢都係$50至$60,以米芝蓮的光環去算,價錢不太貴。而且8點後,所有飲品都半價,所以我順便點左杯 "凍忌廉抹茶鮮奶" 。由於心太軟要一點時間去焗,我響等的時候,同老闆娘 (我估她是,因為好似無乜員工在,而她又唔使穿制服) 傾下計,先知道這裡的抹茶甜品用的抹茶粉,全是日本京都 (抹茶故鄉) 進口,響選材方便咁用心,難怪能在米芝蓮上榜。之後主角登場,一切開個表皮蛋糕,d流心抹茶即刻湧晒出黎,唔會太濃或太浠,吃進去感受到濃濃的抹茶,而且甜度剛剛好。個表皮蛋糕都焗到軟硬適中。嘗試完熱辣辣的心太軟,再把紅豆倒在雪糕上面,吃下冰凍的紅豆雪糕,真係冰火一次過享受。有一點要提下,呢度個小匙,很有心思,左右兩邊像

座下後,發覺環境裝修對比其他甜品店靚好多。

之後主角登場,一切開個表皮蛋糕,d流心抹茶即刻湧晒出黎,唔會太濃或太浠,吃進去感受到濃濃的抹茶,而且甜度剛剛好。個表皮蛋糕都焗到軟硬適中。嘗試完熱辣辣的心太軟,再把紅豆倒在雪糕上面,吃下冰凍的紅豆雪糕,真係冰火一次過享受。有一點要提下,呢度個小匙,很有心思,左右兩邊像鋸刀一樣,應該是方便我們去切開一些甜品用,又一個貼心的為 customer 而出的考慮。
綠茶心太軟伴雪糕

再之後,慢慢飲埋杯抹茶鮮奶,濃厚的凍忌廉,加上京都的抹茶鮮奶,對我來說,就好像不用座飛機去京都,也能享受到京都的味道。
凍忌廉抹茶鮮奶

最後價錢才$86,仲要係連續3年米芝蓮星級甜品店,超抵的一餐甜品
Other Info. : 抹茶粉進口自日本京都
2018-04-23