2019-01-22 557 views
週末黎到太古,見到芽莊有越式法包而吸引左黎。我係越南食過法包之後念念不忘,豬肝醬口感幼滑、味道濃郁嘅感覺,完全印左喺我味蕾深深嘅記憶之中揮之不去,唯有睇下香港有無地方令我回味到果份越南嘅滋味。不過鑒於我地兩個食咗豐盛嘅早餐,呢餐唯有扮細食嗌少啲。軟殼蟹米紙卷一睇樣都見到呢間米紙皮好通透,但佢又唔係浸太耐變得軟爛果種皮,保持到煙韌度,但又唔會太厚。呢間嘅軟殼蟹一流,外皮酥脆,內裡又有滿滿嘅蟹膏,蟹膏嘅香味一直停留係喉嚨椗唔散,掂!另外欣賞嘅係佢嘅青瓜粗幼適中,無刨成絲,保留多左水份,一咬落去就爆啲青瓜汁出黎,青瓜嘅清爽中和番濃味嘅軟殼蟹。記得要點埋佢配既醬汁,酸酸甜甜,又有少少蒜頭辣辣地,更加refreshing!生牛肉河河粉滑口,湯頭清澈唔油膩,但又充滿住牛肉嘅精華。牛肉唔算好滑果隻,但咬落都重牛味,而唔係牛膻味,有咬口但又唔會成口渣果款。整體不錯!越式法包法包烘得微溫,外皮酥脆,內裡都唔會乾柴咁,個包算唔錯。內餡其實都唔差,只不過比起越南,佢嘅豬肝醬味道無咁突出,總係差啲野咁。不過不失,暫時止住少少口癮先。整體芽莊都食得過嘅,食物ok,座位坐得舒服,玻璃多令光線透射入黎,鋪面光鮮令人

不過鑒於我地兩個食咗豐盛嘅早餐,呢餐唯有扮細食嗌少啲。

越南法包

越式法包

整體芽莊都食得過嘅,食物ok,座位坐得舒服,玻璃多令光線透射入黎,鋪面光鮮令人好有精神,啱哂週末唔想去遠但又想搵個舒服嘅地方食餐飯放鬆下。