2022-08-18 1457 views
之前未食呢類型以壽司為主嘅omakase, 有幸朋友帶路可以一嚐呢間預約困難店, 一班人食再開埋酒係開心嘅當日菜式如下, 最尾朋友準備乳豬慶祝龍師傅生日🍽北海道毛蟹 配 蓴菜 岩水雲 - 第一次食到蓴菜同岩水雲, 幾特別, 可惜有蟹殼, 處理上有進步空間🍣九州 不知火 新烏賊 - 墨魚BB嫩滑, 但味道較淡雅, 顯得壽司飯調味偏酸, 呢個問題都發生係白身魚🍣三重 間八 - 夏季魚, 由淡味魚開始🍣靜岡 下田 地金目鯛 昆布漬後再醬油漬 - 厚切魚肉, 濃郁魚香🍽蝦蛄茶碗蒸 (冬瓜蓉 雞湯) - 幼滑雞蛋, 吸哂瀨尿蝦精華, 加上時令冬瓜蓉甜上加甜 👌🍣富山灣 白蝦 - 刀工令到白蝦入口即溶, 偏淡又突顯飯酸嘅問題🍣熊本 天草 鰺 - 魚類表現最出色, 軟糯濃香嘅池魚 👏🍣石司 波士頓鮪 赤身 醬油漬 - 不過不失🍣石司 波士頓鮪 大拖羅 - 同預期中大拖羅嘅油脂感同入口即溶有啲出入, 調味偏鹹🍣四國 愛媛 胡麻鯖 醋漬 炭燒 蒜醬油 - 即席燒有微微炭火香, 魚身鮮滑🍽鱧 饅頭 赤麵豉 釀茄子 - 烤過外層非常香, 好遠已經聞到, 鱧包住茄子好精緻, 茄子JUICY有層次 👍🍣熊本

當日菜式如下, 最尾朋友準備乳豬慶祝龍師傅生日

🍣三重 間八 - 夏季魚, 由淡味魚開始
🍣熊本 天草 鰺 - 魚類表現最出色, 軟糯濃香嘅池魚 👏
🍣石司 波士頓鮪 赤身 醬油漬 - 不過不失
🍣熊本 天草 小肌棒 - 加上醋漬昆布解膩
🍣北海道 歐洋水產 利尻 馬糞 鹽水海膽 - 加海鹽提鮮
🍣龍之鮪卷 - 3款吞拿魚中比較欣賞呢個壽司
🍣赤貝 (追加) - 爽甜厚肉
🍣筋子 鹽漬 (追加) - 食之前都有提醒較鹹, 可接受, 漬過後筋子變得煙韌
🍽明の雞翼 - 高水準, juicy, 不過心目no.1都係夜見

Lunch $880+10%, 同場朋友一齊追加咗2款同埋開酒就貴多少少, 接近$1400, 有部份菜式都特別, 不過有一半菜式都未合我預期, 問心就覺得呢個價錢仲有好多選擇, 可能係我未識得欣賞omakase啦 😐
Type of Meal
Lunch