2024-05-25
難得🐷話食葡國菜,地點又响中環,好易搵💚除左紅白酒,今次仲試左3款葡萄牙酒,真係唔係間間香港餐廳都有😲👍Green wine的味道清新宜人,帶有果香和草本的味道,同白酒的味道都幾似,但就是用上了未熟成的葡萄。平時🐷都好愛食腸,所以點了烤葡萄牙辣香腸,上菜的時候,店員會用火响食客面前烤腸,感覺都幾特別,烤腸後味道濃郁而香辣,肉質鮮嫩多汁。馬德拉式串烤肉用上三塊大大塊牛柳,又做到5成熟,但又唔會乾食,食落的牛柳味道濃郁而多汁,肉質嫩滑,再配薯菜和葡萄牙飯,當中橄欖味道食落够香滑❤️平時都少叫魚,但葡萄牙也出名烤沙丁魚,吃落味道鮮美,想不同魚肉也很滑,魚皮也很香脆。甜品就叫了葡式蛋撻,當中玉桂粉令葡撻不單調,而且配葡萄port wine令葡撻味道同平時食落更有層次感,有幸又試到2款port wine ,睇到當中port wine 🍷ruby的顏色 Maderia wine 亦係只有葡萄牙出產,飲落有濃郁的甜味和堅果香氣,必叫之一。💚另店員十分好客有禮,餐廳有兩層,有live band,但我們選了無live band 那層,可2口子談天❤️