2018-11-29
期待已久嘅金記冰室(太古)店終於開張啦, 我和同事都好鍾意食茶記食物, 不過太古呢邊好少同類餐廳。所以餐廳一開業, 我地就急不及待去食返餐。金記冰室(太古)店位於康怡廣場北座地下, 裝修除左一貫富有懷舊特色風格之外, 綠色窗框, 牆身手繪畫同天花彩色汽水箱亦為餐廳増加左玩味, 復古之餘又型格, 而且座位寬敞, 感覺舒適。雖然我地12點半前已經到, 未到午市繁忙時間, 不過都已經好多人, 需要排隊攞位。餐牌設計簡單, 款式超多亦好地道, 焗飯, 咖喱, 小食, 粉麵應有盡有。午市套餐由$60起, 已包括餐飲, 另外午市都有提供鐵板套餐同大廚炮製精選, 我地每款點左一客share食。😙鐵板美式雜扒 $85雜扒份量好多, 有牛扒, 雞扒, 豬扒, 腸仔同煙肉, 如果一個人食可能食唔哂, 配上好多蒜粒嘅蒜蓉汁, 非常惹味。配菜薯條好香脆, 薯肉飽滿, 加上少量海鹽, 雖然好多我地都全部食清光。😁原條蒲燒鰻魚配炒飯 $88同事好鍾意食鰻魚, 所以點左呢客原條蒲燒鰻魚配炒飯, 我都係第一次係冰室食鰻魚飯, 鰻魚原條上, 賣相吸引, 炒飯乾身, 配上濃味嘅鰻魚, 味道都唔錯。👍綿滑蛋白杏仁茶 $15
鐵板美式雜扒 $85
原條蒲燒鰻魚配炒飯 $88
綿滑蛋白杏仁茶 $15 香滑奶茶 $11
食鐵板套餐同大廚炮製精選都可以半價加配飲品, 同事係眾多款冰室懷舊飲品入面揀左蛋白杏仁茶, 我就飲奶茶。蛋白杏仁茶非常多蛋白, 同事大讚夠香滑, 我杯奶茶茶味夠濃, 係一貫大排檔口味嘅奶茶。☕
埋單嘅時候門外已經排滿人, 下次再黎都要好似今日咁, 預早時間去攞位比較穩陣。😙
餐牌