2015-03-30 1415 views
又喺團長飯局嘅時間!今次老連咁遠去屯門三聖村食海鮮喎!心諗真喺有啲遠!坐完鐵又轉巴士後,再行入三聖村碼頭,開頭以為只喺去唔知咩海鮮酒家啦!點知團長話上船食喎,嘩!咁豪!行到三聖村海鮮街最盡頭,團長帶我哋上咗隻舢舨仔,再上咗曹操連環船!錯,係連環三遊艇!依種感覺真喺超豪!第一隻用作客廳,第二隻喺飯廳,第三隻喺酒吧!一時之間,覺得依到個老闆真喺堅有錢!每次同團長拍板食飯都貴精,不貴多!一上枱就嚟個《荔枝柴燒鵝》,賣相擺設唔算特別!但味道可比好深井燒鵝,皮脆肉滑,肉質唔乾身,都頗有風味!《避風塘炒蟹》一上枱,大家都嘩咗一聲!因為隻蟹真超大隻,而且每個部份都好有蒜味,加上用料新鮮,喺蟹腳部份一吸個吓,真喺食到好蟹肉,超正!第三個上枱嘅餸《名門燒茄子》!其實我本身唔鐘食茄子,因為太多澱粉質!但美食當前,又真喺好難忍口!依個燒茄子賣相已經好特別,色彩豐富!茄子軟淋淋唔算彈口,但精彩喺個醬汁,酸酸鹹鹹,再配上茄子原本嘅味道,送飯真喺一流!點都要食啲飯,好彩個套餐喺包括《生蒜馬友石鍋炒飯》!始終喺船上影相,都喺容易手震!賣相唔算特別,但味道都喺一流!蒜香十足,加上馬友肉碎同精華,味道幾有層次感,再配上
荔枝柴燒鵝
避風塘炒蟹
名門燒茄子
生蒜馬友石鍋炒飯
點都要食啲飯,好彩個套餐喺包括《生蒜馬友石鍋炒飯》!始終喺船上影相,都喺容易手震!賣相唔算特別,但味道都喺一流!蒜香十足,加上馬友肉碎同精華,味道幾有層次感,再配上頭先嘅燒茄子汁,真喺超好味!
碧綠炒斑球
套餐喺包括埋《碧綠炒斑球》!坦白講,我真喺唔食西芹,所以依個斑球只喺食咗幾舊!賣相都唔算特別,但斑球實肉,好有口感!
桂花糕
因為太飽,最後《桂花糕》都喺冇食過!

聽返負責人講,原來客人可以喺海鮮街選購海鮮,再自行選擇煮飯方法!不過負責人都解釋返點解冇乜擺設,原來因為喺附近酒家炒好,再經頭先隻舢舨仔送上船!咁煩複嘅運送過程,每碟餸仲可以保持熱辣辣,真喺好犀利!

今次每人大約600蚊,食到一流海鮮同遊艇玩樂,真喺超值!
荔枝柴燒鵝
避風塘炒蟹